Heb je zonnepanelen? Dan ben je vast op de hoogte van het laatste nieuws over de zonnepanelen terugleververgoeding. Eneco verlaagt de tarieven fors per 5 september 2022. Wat ga je doen met de stroom die jouw zonnepanelen opwekken? Stort je dit gratis terug op het net of stap je over van gas naar elektra met de CVi? En wat is een inductie cv ketel eigenlijk?

Per 5 september geldt er een lagere terugleververgoeding voor opgewekte stroom

Menig woning is voorzien van zonnepanelen. Logisch, want het terugleveren van opgewekte stroom kan je een flinke besparing opleveren. Toch is daar recent verandering in gekomen. Energiemaatschappij Eneco heeft de vergoeding teruggebracht naar € 0,09 per KWh.

Dit betekent dat je een veel lagere prijs ontvangt voor de opgewekte stroom die je teruglevert. Dat terwijl het bedrijf eerder nog veel nieuwe klanten wist te winnen door het aanbieden van een hoog tarief. Dat is met de nieuw vastgestelde vergoeding van 9 cent per KWh verleden tijd. Een flinke tegenvaller voor ruim 1,8 miljoen Nederlandse huishoudens.

Welke opties zijn er om het opgewekte stroom goed te benutten?

Je hebt een behoorlijke investering gedaan in zonnepanelen, maar krijgt er met deze nieuwe regeling dus steeds minder rendement voor terug. Gratis terugleveren aan de energiemaatschappij is natuurlijk geen optie. Welke mogelijkheden zijn wél doeltreffend?

Opgewekte zonnestroom gebruiken in huis: 3 mogelijkheden

1. Overstappen van gas naar elektra met CVi inductie cv ketel

De door jouw zonnepanelen opgewekte zonnestroom kun je ook gebruiken voor een inductie cv ketel. Deze systemen werken namelijk op inductie (elektriciteit) in plaats van gas. Je hoeft dus niét in te leveren op de warmte in huis, maar kunt op deze manier wel flink besparen.

Overstappen van gas naar elektra? Dan is een CVi cv ketel een goede eerste stap. Natuurlijk kun je de stroom die je opwekt ook gebruiken voor andere apparatuur dat elektra nodig heeft in plaats van gas. Zoals een inductie kookplaat in de keuken bijvoorbeeld.

2. Elektrische auto opladen met zonnestroom

Heb je een elektrische auto? Dan kun je het stroom dat de zonnepanelen opwekken ook gebruiken voor het opladen. Een elektrisch voertuig opladen met zonne-energie kun je het beste gedurende de dag doen. Je bent dan zeker van een goed rendement.

3. Infrarood panelen laten plaatsen

Wanneer je van gas wilt overstappen naar elektra, kun je ook infrarood panelen laten plaatsen. Deze behaaglijke elektrische verwarming voor in huis kun je laten werken met de stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Deze panelen kun je overal waar je warmte nodig hebt plaatsen. Bijvoorbeeld op het thuiskantoor, in de keuken of in de badkamer en het toilet.

Een CVi inductie cv ketel werkt 100% elektrisch

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren waarop je het overschot aan zonnestroom kunt gebruiken. Denk maar eens aan de elektrische apparatuur in jouw woning. Zoals de stereo installatie, de verlichting in de woonkamer en de tuin of de airconditioning in de woning. Het laten plaatsen van een CVi is een optie die je van het meeste rendement voorziet.

Deze cv ketels werken namelijk 100% elektrisch en verbruiken, in tegenstelling tot de traditionele verwarmingsketels, geen gas. De warmte is die afkomstig is van een inductie cv is niet vergelijkbaar met die van een elektrische kachel verwarming of boiler. Een CVi warmt het water sneller op en is daarnaast ook nog eens zuiniger in gebruik.

t