Vanaf 2025 krijgen huizenbezitters met zonnepanelen minder geld voor de elektriciteit die ze terugleveren aan het net. Volgens energie-expert Thijs ten Brinck van WattisDuurzaam.nl is dat een logisch gevolg van de huidige populariteit van de zonnepanelen. Het terugleveren wordt steeds lastiger en leidt tot een grotere ongelijkheid. Het lijkt een vreemde boodschap in deze tijd van verduurzaming, maar bezitters van zonnepanelen doen er goed aan meer stroom te gaan gebruiken.

Het probleem van ons elektriciteitsnet kennen we al een tijdje. Eigenaren van een zonnedak kunnen het elektriciteitsnet nu gebruiken als “een soort fictieve accu”, zegt Ten Brinck. Wie meer energie opwekt dan hij verbruikt, stuurt dit gewoon het net op. Als de zon niet schijnt, haal je er weer stroom vanaf. (bron; nu.nl). Het probleem dat ontstaat is dat niet alle geleverde energie gebruikt kan worden en de energie niet opgeslagen kan worden.

Wat is salderen bij zonnepanelen?

Voor de energie die je opwekt, maar niet gebruikt, ontvang je een vergoeding van de netbeheerder. Dit heet salderen. Daarin zit het tweede probleem van het terugleveren van niet gebruikte energie.  De bezitters van een grote woning hebben doorgaans ook een grote zonnestroominstallatie en ontvangen een hoog salderingsbedrag. Het is niet altijd logisch om juist die groep het voordeel te geven. Anders gezegd; de salderingsregeling ‘subsidieert’ de goed bemiddelde Nederlander. Uit het oogpunt van nivellering is het daarom ook wenselijk om de salderingsregeling af te bouwen.

Minder salderen houdt echter niet in dat we minder zonnepanelen moeten gaan installeren. De uitdaging is dat we anders met onze stroom om moeten gaan. Zo pleiten de netbeheerders ervoor dat de zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk ook zelf verbruikt wordt. De eenvoudige conclusie hiervan  is dat  zonnepanelen bezitters dus meer stroom moeten gaan gebruiken op het moment dat ze energie opwekken. Maar hoe doe je dat?

Stroom van zonnepanelen direct gebruiken

Als eerste kunnen we een kritisch nalopen wat we nou precies op welk tijdstrip gebruiken. Veel van ons gedrag is ‘geprogrammeerd’ vanuit een andere denkwijze. Zo staat de vaatwasser en de wasmachine vaak in de avond en nacht aan om gebruik te maken van het goedkopere laagtarief. Door dit overdag te gaan doen was je de vaat en je kleding vrijwel gratis! Maar er is nog meer wat je kunt doen. Een thuisaccu is in veel gevallen nog niet rendabel. En je auto overdag opladen is lastig als je op je werk bent. Maar moet je investeren dan kan je nu al wel keuzes maken die tegemoet komen aan je nieuwe energieconsumptie. Neem de inductie CV ofwel CVi bijvoorbeeld. De CVi  slaat het overdag opgewarmde water op totdat je het op een later tijdstip gaat gebruiken. Een goede keuze indien je je gas CV moet gaan vervangen!

t