Ja het is mogelijk! Je kan van het gas af. Binnen afzienbare tijd zullen we dat allemaal moeten.  We kunnen immers niet langer gebruik maken van fossiel gas. Daarbij komt dat de import van gas onzeker is gebleken. Maar wat kost het nu om van het gas af te komen? Uiteraard wordt het antwoord op deze vraag in grote mate bepaald door de oplossing die je kiest. In dit artikel geven we aan met welke kosten je rekening moet houden als je van het gas af wilt gaan.

Van het gas af kosten, wat komt er bij kijken?

Een keuze om van het gas af te gaan is vaak een keuze om volledig over te gaan op elektriciteit. Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt de komende jaren sterk aangepakt en we wekken in Nederland steeds meer duurzame energie ofwel groene stroom op. Daarmee hebben we het eerste punt al te pakken. Als je van het gas af wilt gaan, moet je nagaan of je woning een hogere en zwaardere stroomvraag aan kan. Controleer daarom of je een 3 fase meterkast hebt. In een 3-fase meterkast komen er 4 draden je meterkast binnen in plaats van 2. Het zijn de drie fasen en de nul draad. Je kan een 3 fase meterkast ook herkennen aan een 4-polige hoofdschakelaar. Deze is meestal rood gemarkeerd. Het je een 1 fase meterkast dan kan het nodig zijn deze te vervangen door een 3 fase meterkast. Uiteindelijk zullen de meeste huishoudens in Nederland deze stap moeten maken.

van het gas af kosten, u heeft ondermeer een 3 fase meterkast nodig.

De tweede keuze is om ook elektrisch te gaan koken. Doe je dat al? Dan is het raadzaam om ook je elektrische kookplaat op de 3 fase aansluiting aan te brengen, voor het geval dat nog niet gedaan is. Het kan met een overstap op elektrisch immers voorkomen dat je op meerdere plaatsen in je woning meer energie vraagt. Met een 3 fase aansluiting op de apparaten die een hoger energieverbruik vragen voorkom je overbelasting.

Welk gas alternatief kies jij?

De derde keuze is hoe je je woning wilt verwarmen? Doe je dat bijvoorbeeld met een warmtepomp, dan moet je ermee rekening houden dat deze een lager comfort biedt dan je huidige gas CV ketel. Een warmtepomp biedt namelijk geen hoge temperaturen en is daarom met name bij koude dagen niet geschikt om radiatoren te verwarmen tot 20 of 21 graden. Dat ervaren we over het algemeen als comfortabel. Naast een warmtepomp zal je daarom vaak een tweede verwarmingsbron moeten aanschaffen. Een airco unit in de ruimten die je extra wilt verwarmen kan daarvoor een oplossing zijn. Dit is een belangrijk punt om mee te nemen in je overweging. Hoewel de aanschaf van een warmtepomp hoog is, ligt het verbruik meestal laag. Echter moet daarbij het verbruik van de airco’s of andere bijverwarming worden opgeteld om een goed inzicht in de werkelijke kosten te krijgen.

Is de warmte pomp geschikt voor warm water?

van het gas af kosten, een alternatief voor de standaard CV is de Inductie CV.

De tweede functie van je CV-ketel is het leveren van warm water voor douche, bad of in de keuken. Dat is de laatste keuze die je moet maken om van het gas af te stappen. Ook voor deze behoefte is een warmtepomp niet geschikt en zal je een elektrische boiler of andere aanvulling moeten aanschaffen. Is je boiler leeg, dan duurt het gemiddeld 8 uur voordat de boiler weer is verwarmd. Dat zorgt in de meeste gevallen voor problemen tijdens het gebruik.

De inductie CV ofwel CVi biedt een totaal oplossing voor zowel het verwarmen op hoge temperatuur en het comfort dat je gewend bent van je gasketel. De inductie CV verwarmt alle ruimte in je woning en brengt bestaande radiatoren in een mum van tijd op de gewenste temperatuur. Door de ingebouwde boiler heb je tevens voldoende warm water voor je douche, bad of keukenbehoefte. Door dat de inductie CV het verbruikte warm water tijdens het gebruik op temperatuur kan aanvullen is dit voldoende om direct snel over de gewenste hoeveelheid warm water te beschikken.

Samengevat heb je met 4 soorten kosten te maken indien je volledig van het gas af wilt

  • Het energienetwerk in je woning; indien nodig moet dit worden omgebouwd naar een 3 fase netwerk
  • De kosten voor de overstap naar elektrisch koken
  • De verwarming van je woning waarbij je rekening moet houden met de gewenste temperatuur en de ruimten die wilt verwarmen. Alleen een inductie CV biedt hetzelfde comfort als je gewend bent van je gas CV waardoor aanvullende verwarming niet nodig is
  • Tot slot de kosten voor de warm water voor je douche, bad en keuken. Deze keuze is niet van toepassing indien je voor de inductie CV kiest omdat deze voldoende capaciteit levert voor zowel verwarming als warm water
t