De COP waarde wordt gebruikt om de verhouding weer te geven tussen de warmte die een systeem produceert en de hoeveelheid energie die daarvoor nodig is. Een voorbeeld. Stel dat er 1 kW aan elektriciteit nodig is om4 kW aan warmte te genereren, dan is de COP waarde 4. COP staat voor ‘Coëfficiënt of Performance’ of prestatiecoëfficiënt in het Nederlands.
Maar wat is dan het probleem?
De COP waarde komt tot stand uit een momentopname. Het resultaat is 1 getal die voor het betreffende apparaat geldt. Sinds de komst van de warmtepomp levert het gebruik van COP waarde een vertekend beeld op.
De warmtepomp is een soort omgekeerde koelkast. Een koelkast pompt eenvoudig gezegd warme lucht uit de koelkast naar buiten. Een warmtepomp zuigt lucht naar binnen via de ronkende buitenunit en zet dit om in energie. Maar net zoals de koelkast die harder moet werken als hij in een warme ruimte staat, zal een warmtepomp bij ook harder moeten werken als hij in de kou staat. In de winter gebruikt hij dus meer energie gebruiken. De COP waarde van de warmtepomp ligt daarom in de winter een stuk lager dan de fabrikant aangeeft. Dat kunnen we de fabrikanten van de warmtepompen niet kwalijk nemen. Ze zijn immers niet verplicht om de seizoensinvloeden mee te nemen in de vaststelling van de COP waarde. Nog niet tenminste. Inmiddels is duidelijk dat het wisselende rendement van de warmtepomp een terugkerende klacht is. Het gevolg is niet alleen een onverwacht hoge rekening in de winter, maar ook een onvoldoende verwarmde woning. De COP waarde biedt dus onvoldoende van waarde als je een alternatief zoekt voor je gas CV.
Maar er is nog een probleem met de COP waarde. Namelijk dat die geen indicatie geeft van het comfort niveau dat je mag verwachten. Wat heb je aan een hoge COP waarde als je woning niet warm wordt of je douche te snel koud wordt? Bij de aanschaf van een CV ketel is de comfortwaarde daarom aangeduid in CW. Zo weet je bij voorbeeld dat je met een CW4 ketel voldoende warm water hebt om je radiatoren te verwarmen, warm te douchen of een bad te vullen van 120 liter in 11 minuten tijd. Het comfortniveau loopt van 1 tot en met 6 CW. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een CW4 ketel omdat dit comfort niveau in de meeste gevallen voldoet.
Met de komst van de inductie CV ofwel CVi is er een aantrekkelijk alternatief voor de warmtepomp. De CVi presteert namelijk onder alle omstandigheden gelijk. Dat komt doordat de bron, inductiestroom, constant is. Omdat de CVi de beste vervanger is voor je gas CV hanteren we ook dezelfde comfort aanduiding in CW waarde. Uit een test uitgevoerd door KIWA is gebleken dat de CVi9, die voor de meeste huishoudens geschikt is, de waarde CW4 heeft. Dat is dus niet alleen warme radiatoren en een warme douche (10 liter p/m) of warm bad ( 120 liter in 8 minuten) maar ook nog eens warm water tegelijkertijd!
Met de door KIWA vastgestelde CW waarde ben je dus verzekerd van het comfortniveau dat je van je gasketel gewend bent. Nou ja, zonder gas dan.