In de zoektocht naar gasloze verwarmingsalternatieven heb je ongetwijfeld gehoord over de mogelijkheden van elektrische verwarming. Maar zoals met alles zijn er hierin gradaties van efficiëntie en duurzaamheid. Laten we de conventionele elektrische CV vergelijken met de revolutionaire Inductie CV en waarom deze laatste een topkeuze is.
Traditionele elektrische CV: de beperkingen
De conventionele elektrische CV-ketel komt met een scala aan beperkingen die het minder ideaal maken voor de gemiddelde woning. Bij deze beperkingen sta je wellicht niet altijd stil. Toch zijn ze belangrijk om te realiseren:
-
Hoog energieverbruik:
Om een oppervlak van 150m2 te verwarmen, is er al snel een elektrische CV-ketel met een vermogen van 15kW nodig. Voor veel thuisnetwerken is dat al snel te veel.
-
Inefficiëntie in waterverwarming:
Een conventionele elektrische ketel verwarmt water via een verwarmingselement, vergelijkbaar met je waterkoker. Dit proces is niet zo efficiënt. Daarbij komt dat, voor voldoende warm douchewater, vaak een aanvullende elektrische boiler nodig met alle kosten en extra verbruik van dien.
-
Beperkte verwarmingscapaciteit:
Door het hoge energieverbruik en de noodzaak om een extra warmtevoorziening aan te schaffen. Een traditionele elektrische CV is meestal niet geschikt als primaire verwarming.
Inductie CV
De toekomst van elektrisch verwarmen De Inductie CV, ook wel CVi genoemd, is een antwoord gebleken op veel van deze beperkingen. We noemen de belangrijkste in dit artikel.
-
Hoger rendement:
Dankzij de gebruikte inductietechnologie kan de Inductie CV met een vermogen van slechts 9kW hetzelfde oppervlak verwarmen als een traditionele elektrische CV van 15kW.
-
Hoge efficiëntie:
De CVi verwarmt water contactloos met magnetische velden. Hierdoor is de warmte onmiddellijk beschikbaar zonder dat een element hoeft te worden verwarmd. Het resultaat? Sneller warm water en betere verwarming.
-
Besparing op de warmtevraag:
Wat de inductie CV uniek maakt, is het hergebruik van restwarmte. De inductie-unit verwarmt niet alleen het water, maar de restwarmte die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt om het water in de accumulator (of buffervat) van de CV-installatie te verwarmen. Dit proces zorgt voor een energiebesparing tot wel 32%, waardoor er bespaart wordt op de warmtevraag en dus minder energie wordt verbruikt.
Juridische goedkeuring
Een begrijpelijke vraag rondom nieuwe technologieën betreft hun wettelijke toelaatbaarheid. In het geval van de CVi komt de vraag regelmatig naar voren of de CVi is toegestaan volgens het meest recente bouwbesluit (BENG 2023). Een traditionele elektrische verwarming is volgens dit BENG bouwbesluit namelijk niet toegestaan als hoofdverwarming. Reden genoeg dus voor een nader onderzoek.
We hebben het BENG bouwbesluit samen met de fabrikant van de CVi juridisch laten toetsen. De conclusie? De Inductie CV is volledig toegestaan voor zowel nieuwbouw als renovatie. Belangrijk aspect hierbij is dat de inductie CV een combi CV-ketel betreft. Omdat de CVi zowel verwarmt als warm tapwater levert is er vanuit het bouwbesluit geen beperking van toepassing.
Conclusie
Wanneer we de traditionele elektrische CV vergelijken met de innovatieve Inductie CV, is biedt de Inductie CV betere prestaties, een hogere efficiëntie en voldoet bovendien aan de wettelijke normen. Het is daarom mogelijk om iedere woning met een inductie CV te verwarmen en te voorzien van warm water. Wil je weten wat deze nieuwe oplossing voor jou kan betekenen? Neem dan snel contact met ons op.