Onze regering maakt duidelijk haast om zo snel mogelijk onafhankelijk van gas te worden. Al in 2026 mogen geen nieuwe gasketels meer ingezet worden voor de volledige warmwater behoefte van een woning. Als het aan de regering ligt krijgen al in 2024 gemeenten de mogelijkheid om hele wijken af te sluiten van het aardgas. Zelfs als niet alle inwoners dat willen.

Deze maatregel is nodig omdat de komende 7,5 jaar maar liefst 1,5 miljoen bestaande woningen moeten worden verduurzaamd. Een verplichting die het kabinet zichzelf heeft opgelegd om de nog verder gaande klimaatdoelen van 2050 te halen. Dan moeten namelijk maar liefst 7,5 miljoen bestaande woningen van het gas af zijn. Gelukkig zijn er nieuwe vindingen als de inductie CV die dit mogelijk maken.

Maar waarom moet dan misschien je hele wijk wel van het gas? Het is eigenlijk vrij simpel. Op basis van vrijwilligheid zullen niet alle inwoners tegelijk de overstap naar elektrisch verwarmen maken. Maar zolang slechts een deel van een wijk overstapt op elektrisch verwarmen moet het bestaande gasnetwerk onderhouden worden voor een minderheid. Dat kost eenvoudig teveel geld. Deze extra uitgaven zetten vervolgens weer een rem op de energietransitie.

Zoals zo vaak blijken ingesleten gewoontes lastig op korte termijn te veranderen. Dat is een tweede reden om de druk naar de bevolking verder op te voeren. Den Haag kan zich verdere vertraging namelijk niet permitteren. Ondanks protesten is het daarom te verwachten dat deze maatregel ingevoerd gaat worden. En het einde is nog niet in zicht, want nieuwe maatregelen zullen volgen.

Ook ons als burgers gaat de energie transitie financieel raken. Zo zullen we onze gasketel moeten vervangen. Een complete warmtepompinstallatie kan zo maar 10 maal duurder zijn dan een gasketel.  Zelfs met subsidie is dat verschil enorm. En het is nog maar de vraag of je warmtepomp wel doet wat je zou willen. Met de Nederlandse inductie CV zijn die problemen gelukkig verleden tijd. Meer informatie over wat het kost om van het gas af te gaan lees je hier.

t