Nu steeds duidelijker wordt dat we in Nederland van het gas af moeten, wordt de zoektocht naar alternatieven steeds belangrijker. Tot voor kort was de enige oplossing om gasloos te wonen om een warmtepomp aan te schaffen. Een duurzame oplossing met een laag energieverbruik. De eerste ervaringen laten echter zien dat de warmtepomp in lang niet alle gevallen een uitkomst is. Zo bleek de warmte afgifte op koude lentedagen en in de wintermaanden een stuk lager te liggen. En dat is begrijpelijk. Een warmtepomp onttrekt zijn warmte uit de lucht. Daarvoor dient de zoemende buitenunit. Maar hoe kouder de lucht hoe minder warmte je op kan nemen. Met andere woorden als het echt koud is levert de warmtepomp lang niet de warmte die je gewend bent van de gas installatie. Daarbij komt dat de warmtepomp ook niet geschikt is om je snel van warm douchewater te voorzien zonder extra maatregelen. Dat houdt in dat je meer apparaten moet kopen, als een airco of een boiler, waardoor je de bespaarde energiekosten in veelvoud weer uitgeeft. Laten we eens kijken hoe we van het gas af kunnen zonder warmtepomp.

Een warmtepomp kan niet alles

Steeds vaker de vraag gesteld hoe je van het gas af komt zonder last te hebben van de tekortkomingen van een warmtepomp. Tot voor kort was die vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden. Want je gasketel of combi ketel verwarmt je gehele woning. Daarnaast zorgt deze ook voor warm water in de keuken en de douche.

Uiteraard is het mogelijk iedere ruimte van een elektrische verwarming te voorzien. Dat kan een kachel, een elektrische radiator, of een airco zijn die naast koelen ook kan verwarmen. Het rendement van deze producten is echter niet zo hoog waardoor je relatief veel energie nodig hebt. Ook is de investering een dure grap. In plaats van 1 ketel heb je misschien wel 4 of 5 elektrische units nodig.

Daarbij lost een elektrische verwarming alléén niet je warmtebehoefte op. Je wilt immer ’s-Morgens gewoon douchen en warm water in de keuken hebben als je het nodig hebt. Ook dat is weer op te lossen met 1 of meerdere elektrische boilers. Dus nog meer elektrische apparaten die je moet aanschaffen en die extra energie vragen.

Saperne di più: Alternatieve verwarming huis

De inductie CV; comfortabel zonder gas

Gelukkig is er nu een nieuwe vinding beschikbaar waardoor je zonder warmtepomp van het gas af kan. Deze vinding is de inductie CV! De inductie Cv of CVi vervangt je hele gasketel of combi ketel zonder dat je inboet op comfort. In tegenstelling tot de warmtepomp levert de inductie CV met gemak water op 85 graden. Dat is wel 30 graden warmer dan bij een warmtepomp. Je radiatoren zijn in een mum van tijd op temperatuur, ook op koude dagen als je het nodig hebt. Door de snelle energie-overdracht beschik je ook over warm water wanneer je het maar wilt.

De inductie CV levert comfortwaarde CW4 daarmee heb je bijvoorbeeld 12,5 liter water van 40 graden per minuut. Dat is ruim voldoende voor de meest gangbare douchekoppen die 9 liter per minuut vragen. Met een CW4 ketel is je bad van 120 liter binnen 11 minuten gevuld. Een warm bad is dus ook geen probleem met de inductie CV.

Met de inductie CV kan je dus van het gas af zonder warmtepomp. En tel je het extra verbruik van de noodzakelijke aanvullende verwarming en boilers mee, dan is de inductie CV nog goedkoper in gebruik ook. En niet onbelangrijk; je bespaart dubbel op de aanschaf want de inductie CV is goedkoper dan een warmtepomp en extra elektrische kachels of airco’s zijn niet nodig.

t