De meeste woningen in Nederland zijn uitgerust met een gas CV installatie. Logisch ook, want we dachten decennia lang dat gas vrijwel onuitputtelijk zou zijn. Inmiddels weten we beter en beseffen we onder druk van milieu, leefbaarheid en internationale ontwikkelingen dat we vroeg of laat van het gas af moeten. Maar als je woning jarenlang afhankelijk is geweest van het gas, kán je er dan eigenlijk wel vanaf? Het antwoord op die vraag is een volmondig JA. Ook in een bestaande woning kan je van het gas af. Maar je moet wel weten wat je doet en waar je aan begint. In dit artikel denken we alvast met je mee, en duiken we dieper in op de vraag; hoe van het gas af in een bestaande woning.
Van het gas af bestaande woning met warmte pomp
Het meeste gasverbruik zit in het verwarmen van de woning. Hiervoor zijn de meeste woningen voorzien van een CV installatie met radiatoren, eventueel in combinatie met vloerverwarming. De gas-ketel doet niets anders dan het water in het gesloten CV-circuit te verwarmen door gas gecontroleerd te verbranden.
Wil je je woning blijven verwarmen met radiatoren dan moet je de gas bron vervangen door een andere bron. Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied is de warmtepomp. Een warmtepomp bestaat uit een warmteunit en een buitenunit die met elkaar in verbinding staan. Vraag je warm water dan treden beide units in werking. Het daarbij belangrijk te realiseren dat een warmtepomp niet in staat is om water op hoge temperatuur te verwarmen. Daarmee is een warmtepomp eigenlijk niet geschikt om radiatoren te verwarmen. Een vloerverwarming vergt een aanzienlijk lagere temperatuur waardoor een warmtepomp bij vloerverwarming prima ingezet kan worden.

Buiten het verwarmen van de woning heb je warm water ook nodig als je bijvoorbeeld wilt douchen. Je gasketel doet dat vrijwel onmiddellijk en verwarmt je douchewater wanneer je het maar wilt en zolang je het wilt. Een warmtepomp slaagt daar echter niet in. Om die reden wordt daarom vaak naast de warmtepomp gebruik gemaakt van een warmwaterboiler waarin het verwarmde water opgeslagen kan worden. Het is helemaal duurzaam als je daarvoor de keuze maakt voor een zonneboiler. Welk type boiler je ook neemt, let goed op hoeveel warm water je nodig hebt. Éénmaal leeg duurt het immers lang voordat de boiler weer warm water beschikbaar heeft.
Van het gas af via Inductie
Een baanbrekende innovatie die de volledige functie van de gasketel kan vervangen is de inductie CV of CVi. Net als je gasketel, verwarmt de CVi snel water tot hoge temperaturen. Je kan dus net als je gewend was je woning met dezelfde radiatoren blijven verwarmen en je hoeft je geen zorgen te maken of je voldoende warm water hebt om te douchen of in de keuken te kunnen gebruiken. Eenvoudig gezegd wordt de gas-CV ketel vervangen door een inductie CV ketel. De inductie CV verwarmt het water door middel van magnetische velden waardoor geen extra buitenunit nodig is. Let op dat voor het aansluiten van een CVi er een 3-fase stroomtoevoer moet zijn.
Tot slot vermelden we nog de optie om je radiatoren vaarwel te zeggen en de ruimtes in je woning te verwarmen met een airconditioning die naast koelen ook kan verwarmen. Het voordeel van een airconditioning is dat deze op de meeste stroomaansluitingen kan worden aangebracht. Een bekend nadeel is dat in iedere ruimte die je wilt verwarmen een airco unit moet hebben. En net als een warmtepomp maken airco’s gebruik van een buitenunit om de lucht aan- of af te voeren.
Voor alle oplossingen geldt dat je pas volledig van het gas af bent als je ook elektrisch kookt. In veel gevallen zal ook voor het elektrisch koken een 3-fase aansluiting geadviseerd worden. Heb je dat voor elkaar dan kan je ook in je bestaande woning de gaskraan dicht!