Hoeveel stroom verbruikt een cv ketel? Het verbruik van een cv ketel in watt is belangrijk om te weten. Zeker nu de gas prijzen flink omhoog schieten. Wat veel mensen niet weten is dat traditionele verwarmingsketels ontzettend veel watt en gas verbruiken. Eén van de redenen waarom de eindafrekening van de energiemaatschappij flink duurder uitvalt. Een tegenvaller.

Een traditionele cv ketel verbruikt zowel gas als stroom

We weten allemaal dat verwarmingsketels gas verbruiken. Daardoor kunnen we douchen, een bad nemen of ons huis verwarmen. Maar wat weet je over het verbruik van een cv ketel in watt? Verwarmingssystemen verbruiken naast gas namelijk ook behoorlijk wat stroom. Sterker nog, de cv is één van de grootste stroomverslindende apparaten in huis.

Hoeveel stroom verbruikt een verwarmingsketel eigenlijk?

De hoeveelheid stroom die een cv ketel verbruikt is afhankelijk van het bouwjaar. Ketels van 15+ jaar of ouder, verbruiken aanzienlijk veel watt. Ook hoogrendement verwarmingsketels zijn echte grootverbruikers als het aankomt op stroom. Dit kan tot wel 500 Kwh zijn.

Wanneer je de stroomprijzen van dit moment hanteert, kan dit per energiecontract oplopen tot een bedrag van ruim € 300 per jaar. Het verbruik van een cv ketel is in watt dus fors meer dan witgoed apparatuur. Zoals bijvoorbeeld de wasmachine of de droogtrommel.

Het forse stroomverbruik van een cv ketel wordt veroorzaakt door een aantal factoren. In de eerste plaats heeft de installatie stroom nodig om de circulatiepomp naar behoren te laten werken. Ook voor het laten draaien van de ventilatoren en de temperatuurregulatie is energie nodig. Naast het verbruik in gas moet je dus ook rekening houden met de wattage.

Hoe kun je het verbruik van een traditionele gas cv ketel onder controle houden?

Over een aantal jaren moet iedereen in het Nederland van het gas af. Dit betekent dat traditionele cv ketels steeds meer worden vervangen door duurzame oplossingen. Zoals bijvoorbeeld inductie cv ketels. Wat kun je tot die tijd doen om het stroomverbruik van een traditionele gas cv ketel enigszins in de hand te houden? Wij geven je praktische tips!

1. Overdenk een duurzame oplossing zoals een inductie cv

Als je het stroomverbruik en het aantal watt van de ketel in de hand wilt houden, is het slim om na te denken over de aanschaf van een duurzame oplossing. Zoals een warmtepomp of een centrale verwarmingsinstallatie die werkt op inductie. De investering is dan misschien wel wat groter, maar op den duur verdienen deze verwarmingsinstallaties zich zeker terug.

2. Verbruik en de werking van de verwarmingsketel controleren

Weet jij hoeveel jouw verwarmingsinstallatie verbruikt? Als je wilt weten hoeveel stroom jouw ketel verbruikt, is het raadzaam om deze te laten controleren door een erkende installateur. Een monteur kijkt ook naar de werking van de circulatiepomp.

Ook dit is een handige tip om het verbruik van de cv ketel te verminderen. Een lage stand is voordeliger. In het zomerseizoen kan de pomp zelfs helemaal worden uitgeschakeld. Heb je een nieuwe verwarmingsketel? Dan wordt dit in de meeste gevallen automatisch geregeld.

3. Let op het verbruik van gas en stroom bij de aanschaf van een ketel

Als je een nieuwe traditionele cv ketel wilt aanschaffen, dan is het verstandig om goed op het verbruik te letten. Dat geldt niet alleen voor gas, maar ook voor stroom. Fabrikanten zijn verplicht om het totale verbruik te vermelden in de specificaties. Niet alleen wanneer de cv ketel draait, maar ook als deze stand-by is. Op deze manier kun je flink wat watt besparen.

t