Onlangs werd het definitieve prijsplafond voor stroom en gas in 2023 bekend gemaakt. Voor gas geldt een prijsplafond van 1,45 per m3 tot een jaargebruik van 1200 m3. Voor stroom geldt een prijsplafond van 0,40 euro per Kwh, tot een jaargebruik van 2900 kWh.
Eerder lagen deze getallen een stuk lager, maar om huishoudens die voornamelijk afhankelijk zijn van elektra juist te compenseren is het prijsplafond voor stroom aanzienlijk lager en het totaalverbruik een stuk hoger. Goed nieuws voor stroomverbruikers dus.
Het prijsplafond 2023 geeft koers van kabinet aan
Het huidige prijsplafond geeft volgens ons een duidelijke richting aan. Nederlanders worden gestimuleerd om minder gas te verbruiken door een strak prijsplafond te hanteren van maar enkele kubieke meters van het gemiddelde verbruik van een huishouden. 1.169 m3 gas (bron: milieucentraal). Terwijl op elektra het prijsplafond nog eens aanzienlijk wordt verlaagd ten opzichte van eerste cijfers die de ronde deden.
Een soortgelijke ontwikkeling zien we ook in Duitsland waar er een heffing op gasverbruik is ingesteld om energieleveranciers te compenseren voor hogere kosten die zij maken. Deze heffing geldt niet op stroom.
Elektrische verwarming interessant in 2023
Daarmee wordt ook het verwarmen op elektriciteit een stuk interessanter. Het verbruik van elektrische CV-ketels ligt hoger dan een gasgestookte CV-ketel, maar de gasrekening vervalt. Heeft een huishouden duurzame maatregelen zoals zonnepanelen dan kan de elektriciteitsrekening nog meer gedrukt worden.
Warmtepomp lang niet oplossing voor iedereen
Bij de bekendmaking van subsidie en verlaging van het prijsplafond wordt de warmtepomp genoemd. Maar een warmtepomp is een oplossing voor een zeer beperkt aantal Nederlanders. Het is namelijk prijzig, er moeten meestal aanpassingen aan een woning gedaan worden én het verwarmt maar tot maximaal 55 graden.
Te koel voor de meeste traditionele CV-systemen, minder geïsoleerde huishoudens en mensen met houten vloeren. Er zijn inmiddels oplossingen om van de huidige gas CV-verwarming af te stappen en over te gaan op een elektrische CV-ketel. Zoals een CVi inductie CV-ketel. Met de koers van het kabinet is dit nog een stuk interessanter en in sommige gevallen is er zelfs subsidie voor mogelijk.
Wat is uiteindelijk goedkoper stroom of gas?
Uiteindelijk betaal je aan je energieleverancier per m3 als het om gas gaat en in KWh als het om stroom gaat. Met de huidige energieprijzen is gas duur, zelfs als er een prijsplafond geldt. Een gemiddeld huishouden verbruikt 1.169 m3 gas (bron: milieucentraal).
Vooral mensen met een ouder huis of slechtere isolatie verbruiken meer dan dat. En in oudere huizen is bezuinigen op gas lastig zonder op comfort in te leveren. Het besparen op elektra is makkelijker te realiseren, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Maar wat in 2023 uiteindelijk duurder is verschilt per huishouden.