Met de zomerse warmte lijkt de behoefte aan gas voor verwarming ver weg. Toch schuilt er een koude realiteit achter de horizon. Energiemaatschappij EON trok deze week aan de alarmbel: de gascrisis is nog lang niet voorbij. Kunnen we de comfortabele warmte van ons huis nog wel betalen als de winter komt?

De gasprijzen blijven grillig en de verwachting is dat ze tegen het einde van het jaar verder zullen stijgen. Volgens energie-expert Hans van Cleef is de markt nerveus. Dreigende stakingen aan de andere kant van de wereld kunnen hier al invloed op hebben, en als het in Azië koud wordt, kan de prijs nog verder oplopen.

Waarom? Omdat er simpelweg niet genoeg gas voor iedereen is, en wij in Nederland de hoofdprijs moeten betalen. We zijn nog ver verwijderd van de stabiele situatie van voor 2022, en de verwachting is dat dit nog wel even zo blijft.

Maar er is meer aan de hand. Met het oog op het behalen van de klimaatdoelen worden er extra ontmoedigingen van gasverbruik verwacht. Zo zal de huidige belastingverlaging op gas eindigen aan het einde van het jaar, en is er een nieuwe belastingmaatregel aangekondigd voor het verbruik boven 800m3 gas. Voor een gemiddeld gezin betekent dit fors hogere gaskosten.

Blogupdate 21 augustus
Op maandagochtend 21 augustus zagen we een scherpe stijging in de prijs voor aardgas, waarbij handelaren op een gegeven moment maar liefst 18 procent meer moesten neertellen voor een megawattuur. Deze onverwachte stijging is vooral te wijten aan de onrust over mogelijke stakingen bij verschillende productielocaties in Australië. Het personeel daar overweegt het werk neer te leggen als drukmiddel om betere arbeidsvoorwaarden te verkrijgen. Deze ontwikkeling heeft de vrees gevoed dat er in de nabije toekomst minder lng (vloeibaar aardgas) beschikbaar zal zijn, wat leidt tot hogere prijzen op de markt.

Dit klinkt somber, maar bij In een dag van het gas BV hebben we dé oplossing: de inductie CV. De inductie CV is volledig elektrisch en kan direct op uw bestaande radiatoren worden aangebracht. Een aanpassing aan uw woning is niet nodig. Het is een efficiënte en duurzame keuze, zonder de noodzaak van een buitenunit zoals bij een warmtepomp.

Voor vrijwel iedere woning is een oplossing. De inductie CV zorgt zelfs in de winter voor een comfortabele warmte in uw huis. Dankzij de hoge temperaturen die het systeem kan bereiken, hoeft u niet in te leveren op comfort. Het is tijd om dit keer de stijgende gasprijzen voor te zijn en de stap naar inductieverwarming te maken.

Laat een nieuwe gascrisis u niet in de kou zetten. Neem contact met ons op en ontdek hoe we u kunnen helpen om warm de winter door te komen.

t