Het is een donkere dag voor de zonnepanelen-industrie: na jaren van een lucratieve vergoeding voor de opgewekte stroom, komt er een einde aan de saldering-subsidie. Weliswaar pas vanaf 2025 en ja, je ontvangt daarna nog zo’n 9 cent per KWh, maar dat is maar een fractie van de huidige vergoeding. Houdt dat in dat je eigenlijk niets meer kunt met de stroom die je straks opwekt?
Meer stroom zelf gebruiken in de toekomst
Wees gerust, je zonnepanelen zijn nog altijd waardevol en blijven hun werk doen. Het is gewoon een kwestie van aanpassen en anders omgaan met de stroom die je panelen opwekken. Dat is ook het doel achter de afbouw van de regeling. Met terugleveren overbelasten we namelijk het elektriciteitsnet en daar heeft iedereen last van. We moeten zelf dus meer gaan gebruiken zodat we minder het net opsturen. Dat is absoluut rendabel en er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.
Er zijn verschillende manieren om de stroom van zonnepanelen te gebruiken:
- Direct gebruik: De stroom wordt direct gebruikt voor het aandrijven van elektrische apparaten zoals verlichting, televisies, koelkasten, etc. Zet je overdag de wasmachine en vaatwasser aan, dan verbruik je stroom op het moment dat je panelen voor je werken.
- Opslag in accu’s: De opgewekte stroom kan worden opgeslagen in accu’s voor later gebruik, zoals ’s nachts of tijdens stroomonderbrekingen. In buurlanden België en Duitsland waar onze salderingsregeling niet gold zijn thuis accu’s inmiddels normaal.
- Stap over van je gas CV op een inductie CV voor dubbel voordeel. Met een overstap op een moderne elektrische inductie CV-ketel gebruik je geen duur gas meer voor je verwarming. Daarnaast fungeert het buffervat als een soort thermische accu. Overdag wordt je douche en kraanwater gratis warm met zonnestroom dat je in de avond weer kunt gebruiken. Zo hou je de energie dus vast zonder dat je daarvoor betaalt.
- Gebruik in combinatie met een warmtepomp: De opgewekte stroom kan worden gebruikt om overdag een warmtepomp aan te drijven, wat kan helpen bij het verwarmen of koelen van een gebouw.
- Gebruik in combinatie met een gasgenerator: De opgewekte stroom kan worden gebruikt om een gasgenerator aan te drijven, waardoor een hybridesysteem ontstaat dat kan functioneren wanneer er geen zonlicht beschikbaar is. Je blijft dan wel gas kopen en stoot ook de nodige CO2 uit
- Het opladen van je elektrische auto via zonnestroom, let op dit vereist vaak een speciale installatie en kan natuurlijk alleen als je auto overdag ook ingeplugd is.
- Kortom er zijn slimme manieren om het beste rendement uit je zonnepanelen te halen, ondanks de afbouw van saldering. Ben je benieuwd naar de optie met een inductie CV en het verwarmen van warm water? Lees dan dit ervaringsverhaal van boer Jaap eens.