Op 14 december kwam naar buiten dat het prijsplafond niet jaarlijks, maar per dag wordt vastgesteld. Ook is de kans groot dat u twee keer per jaar een prijsplafond hebt: een prijsplafond voor uw jaarlijkse eindafrekening en een nieuw prijsplafond daarna, tenzij uw jaarafrekening precies gaat over de periode van 1 januari tot 31 december, wat in de praktijk zelden voorkomt.

Vanaf 1 januari geldt er een prijsplafond voor gas en elektriciteit in Nederland. Het jaarlijkse prijsplafond voor elektriciteit is 2900 kilowattuur. Als u daaronder blijft, betaalt u 40 cent per kilowattuur, inclusief belastingen. Mensen die minder dan 1200 kubieke meter gas verbruiken per jaar zullen 1,45 euro per kubieke meter, inclusief belasting, betalen.

Elke dag een prijsplafond
Het prijsplafond voor gas en elektriciteit wordt verdeeld over alle dagen van het jaar en rekening houdend met het gemiddelde verbruik op elke dag van het jaar in Nederland. Zo heeft u bijvoorbeeld op een winterdag een hoger plafond voor elektriciteit dan op een zomerse dag. Zo ‘mag’ u op 7 juli ongeveer 5 kWh verbruiken totdat u het hoge tarief betaalt en op 1 januari meer dan het dubbele; ruim 11 kWh.

Dus heeft u de overstap gemaakt naar elektrisch verwarmen dan is het dagplafond een stuk voordeliger dan een jaarplafond. Op de dagen dat u meer verbruikt om uw woning te verwarmen ligt het plafond immers hoger.
Heeft u zonnepanelen, dan is het dagplafond nog gunstiger. Op de dagen dat u weinig opwekt, is het plafond hoger en als uw panelen flink opleveren is het plafond een stuk lager. Op die dagen hoeft u ook maar weinig ‘bij te kopen’.

bron afbeelding: NOS

Het prijsplafond van 2023 zal in twee delen worden opgedeeld, afhankelijk van wanneer uw jaarlijkse afrekening is. Als de jaarafrekening bijvoorbeeld op 1 maart komt, zal de energieleverancier bepalen hoeveel van uw verbruik plaatsvond van 1 januari tot 1 maart onder het prijsplafond met een tarief van 1,40 euro, en hoeveel van de totale jaarafrekening van 1 maart 2022 tot 31 december in 2022 plaatsvond tegen de huidige markttarieven. Na 1 maart geldt hetzelfde.

Dit betekent dat u te maken heeft met twee verbruiksplafonds, een voor de periode van 1 januari tot 1 maart van 410 kubieke meter gas en een nieuw verbruiksplafond voor de rest van het jaar van 790 kubieke meter gas. Voor elektriciteit geldt een verbruiksplafond van 620 kilowattuur tot 1 maart en 2280 kilowattuur voor de rest van het jaar.

De optelsom van alle dagwaarden bepaalt het verbruiksplafond voor energie tot de jaarafrekening. Het ministerie zegt dat de meeste mensen hier geen nadeel van zullen ondervinden, omdat als je in de eerste periode onder het plafond blijft, dit vaak ook voor de rest van het jaar zal gelden.

Benieuwd naar de laatste innovatie op het gebied van elektrisch verwarmen? Lees meer over de inductie CV een baanbrekende innovatie van Hollandse bodem!

t