Het onderzoek van de Rabobank is duidelijk in haar conclusie. De gasprijzen blijven nog jarenlang hoog. De oorzaak zit erin dat nu al gas voor 2025 wordt ingekocht. Dat gas heeft een historisch hoge prijs. Die hoge prijs gaan wij dus nog misschien wel langer dan 2 jaar betalen. Het dringende advies is dan ook om nu al na te denken hoe je als burger met deze hoge gasprijs om kan gaan.  De regering gaat immers tot eind 2023 meebetalen aan de energierekening , maar eind 2023 is het leed niet geleden.

Ook bedrijven moeten anticiperen op een blijvend hoge gasprijs „Dat betekent dat bedrijven moeten wennen aan het feit dat zij gedurende een lange periode moeten produceren met hoge energiekosten”, schrijft Rabobank in een analyse van de industrie. Dat geldt ook voor niet industriële bedrijven die veel gas verbruiken om bijvoorbeeld hun bedrijfsruimte warm te houden. Denk bijvoorbeeld aan tuinders of agrariërs met grote stallen.

De gasprijs die nu op de Amsterdamse gasbeurs betaald wordt is ruim drie keer zo hoog als in januari vorig jaar op de beurs werd betaald. Onder andere energiebedrijven moeten hun energielevering veilig stellen en zijn daarom genoodzaakt om lang van te voren hun voorraden in te kopen. Dat leidt er toe dat huidige hoge gasprijs nog jarenlang een feit zal blijven.

Nu al van het gas af?

Wie nu al zijn gas CV moet vervangen of te hoge kosten ervaart door de hoge gasprijs doet er daarom verstandig aan om bij de verwarmingskeuze te beseffen dat de energiekosten zich de komende jaren anders gaan ontwikkelen dan we gewend zijn. Naast de beschreven hoge gasprijs ontstaat de komende jaren een groei aan duurzaam opgewekte energie. Nu al leidt dat op momenten tot een overaanbod van stroom. Een effect dat de komende jaren sterke zal worden.

Een goed alternatief voor de gas CV is de inductie CV. Een nieuwe baanbrekende Nederlandse vinding die exact dezelfde prestatie levert als de gas CV. Met de inductietechniek en de hoge temperaturen ben je verzekerd van een warme woning. Ook tijdens de koude winterdagen. Het CW4 comfortniveau maakt dat je bad van 120 liter in 11 minuten met 40 graden warm water gevuld is. Voor een gemiddelde douchekop die 9 liter per minuut vraagt levert de CVi met 12,5 liter per minuut eveneens ruim voldoende warm water voor een comfortabele douche.

Overschot aan stroom

De inductie CV is ook een uitkomst indien je een overschot aan stroom produceert. Ook in 2025 wordt de huidige salderingsregeling immers versneld afgebouwd. Je wekt dan wel stroom op, maar voor wat je niet zelf gebruikt krijg je op den duur niets meer voor terug. Dan is het prettig dat je voor je meer van je eigen energie kunt gebruiken om aan je wooncomfort te besteden. De CVi gebruikt niet alleen de zelf opgewekte stroom tijdens het douchen of het verwarmen van de woning. Ook slaat deze overdag warm water op in een accumulator en houdt dit boven de legionella grens. Je zou dus kunnen zeggen dat de energie die je opwekt opgeslagen wordt in de vorm van warm water totdat je dit later in de avond gaat gebruiken. Een mooie extra besparing op je energierekening dus.

Voor consumenten komt er per 1 januari 2023 een tijdelijk energieplafond die geldig is tot een vastgesteld verbruikslimiet. Voor gas betalen huishoudens maximaal 1,45 euro per m3 en voor stroom maximaal 0,40 euro per kWh. Deze tarieven zijn inclusief de energiebelasting, ODE-belasting en btw. Het blijft de vraag hoe het energieplafond gefinancierd gaat worden omdat de werkelijke energiekosten hoger zijn dan wat er volgens deze maatregel betaald gaat worden. We moeten er dan ook rekening mee houden dat het energieplafond nog een wijziging ondergaat of dat andere belastingen geheven gaan worden om het groeiende gat in kosten op te vangen.

t