In deze video legt nu.nl uit waarom de gasprijs op dit moment de elektriciteitsprijs bepaalt. Ondanks de opmars van duurzame stroom speelt gas nog altijd een belangrijke rol bij het opwekken van de stroom die we nodig hebben. Deze gasbehoefte bepaalt uiteindelijk de prijs van stroom.

Nu de prijs van gas zo sterk gestegen is, is daarom ook onze elektriciteitsprijs gestegen. Omdat een hoge elektriciteitsprijs de energietransitie remt gaat Europa de energiemarkt ingrijpend veranderen. Het mag niet langer de gasprijs zijn die de stroomprijs bepaalt omdat de rol van gas steeds kleiner wordt.

Al binnen twee jaar zal meer dan de helft van de energiebehoefte worden opgewekt door duurzame energie. Het is de intentie van Europa om dat voordeel bij u als gebruiker in de vorm van een lagere stroomprijs te laten voelen.

Het resultaat zal zijn dat met een lagere stroomprijs er een groter gat ontstaat met de gasprijs die in ieder geval tot na 2025 hoog zal zijn. Hoe het werkt en wat de intenties van Europa zijn ziet u in het filmpje van nu.nl (bron; nu.nl)

https://youtu.be/R4wgCdUSnOY
t