Na de warmtepomp, elektrisch verwarmen en infrarood verwarmen is er een nieuwe baanbrekende manier om je woning te verwarmen en in je warmwaterbehoefte te voorzien; de inductie CV ofwel CVi.
Géén elektrische verwarming!
Inductie is honderd procent elektrisch, maar werkt volledig anders dan een elektrische verwarming of boiler. Het grote verschil zit erin dat de bruikbare omzetting van elektriciteit naar warmte direct en op vol vermogen plaatsvindt. Geen geleidelijke stijging van de temperatuur, maar direct bruikbare warmte. Dat is een stuk effectiever dan elektrisch verwarmen.
Hoe werkt verwarmen met inductie?
Hoe werkt het eigenlijk? Je kent vast wel iemand met een inductiekookplaat. Eenvoudig gezegd wordt er een magnetisch veld gecreëerd. Zodra je een pan op de kookplaat zet wordt het magnetische veld ‘verstoord’ en ontstaat er warmte waarmee je bijvoorbeeld water aan de kook kunt brengen.

Een inductie CV heeft een circuit van koperen leiding die het magnetische veld verstoren. De leiding worden direct heet waardoor het water dat door de leidingen stroomt tot 85 graden Celsius verwarmd wordt. Simpel, snel en efficiënt.
Hoge temperatuur en zuinig in gebruik
De CVi verwarmt het water dus tot 85 graden. Dat is al warmer dan de meeste nieuwe gas ketels die op 80 graden staan afgesteld. En het is een heel stuk warmer dan een warmtepomp die op 55 graden blijft steken. Daarmee is de CVi in staat hoge temperaturen te leveren wat nodig is om je woning met radiatoren te verwarmen. Het gemeten comfortnicomfortniveau van de CVi is CW5. Dat is voldoende om 2 douches tegelijk te gebruiken of om een groot bad van 150L in 10 minuten te vullen.
Door de snelheid waarmee de CVi zijn werk doet is de CVi een stuk zuiniger dan een elektrische verwarming met een vergelijkbaar rendement. Daarnaast is inductie gewoon sneller en is het in principe niet nodig om een boiler het water warm te houden.
Stil, gemakkelijk te installeren, lage aanschaf en onderhoud en een lange levensduur
De producent van de CVi TI-Green uit Tilburg geeft aan dat de CVi nog meer voordelen kent. CEO Verhagen ligt toe: “Het systeem heeft vele voordelen, een daarvan is dat hij nog geen 22 decibel aan geluid produceert, dat is hetzelfde als fluisteren in de bioscoop.” De CVi past vrijwel overal. “ Er is een hoogte nodig van een meter tachtig, een breedte van zestig centimeter en een diepte van veertig centimeter. Er is geen bufferinstallatie en geen buiten-unit nodig en je hoeft de radiatoren of vloerverwarming niet te vervangen. Het systeem levert een kerntemperatuur van 65 graden Celsius.”
Een ander duidelijk voordeel is de aanschafprijs, die ligt tussen de 6.500 en 7.500 euro exclusief installatie. Verhagen: “We zijn bezig om hem subsidiegeschikt te krijgen. We hebben inmiddels een KIWA-rapport opgemaakt waarmee we kunnen aantonen dat we qua rendement boven de honderd procent zitten. We denken dit over een half jaar voor elkaar te hebben.”
Hij vervolgt: “Verder is er bijna geen onderhoud nodig. Inductie is een natuurkundig principe dat draadloos en contactloos warmte afgeeft. Het enige wat kan slijten zijn de pompen, warmtewisselaars en driewegkleppen en dat zijn standaard vervangingsonderdelen. De levensduur van het apparaat is berekend en valt tussen de twintig en vijfentwintig jaar.”
Zijn er nog nadelen? Verhagen: “Het enige wat het systeem vraagt is drie fase krachtstroom op de plek van de installatie. Dat is eigenlijk de enige beperking. Er is ook geen ventilatie nodig in de ruimte waar hij hangt.”