Een overzicht van alternatieven voor aardgas en tips om gasverbruik te verminderen.

Het zal u niet ontgaan zijn; Nederland moet van het gas, én rap! De overheid zet in op het jaar 2050 om volledig van het gas te zijn. Dan moeten alle woningen zijn overgestapt op een alternatief voor aardgas. Dat lijkt nog ver weg, maar voor 2030 moeten al 1,5 miljoen woningen van het gas zijn. Dat is al een stuk sneller!

Veel alternatieven voor gas maken de consument in de war

Door deze doelstelling ontstaan er momenteel heel snel allerlei initiatieven om Nederland van het gas te helpen. Grote kans dat u als bewoner van een woonhuis of appartement de bomen door het bos niet meer ziet met al die alternatieven voor gas. Het enige wat u ziet is een hoge energierekening en dat is niet gek!

Want waar begint u? Hoe kan u uw huis nou slim en duurzaam verwarmen zonder gas? En kan dat wel met uw woning? Misschien heeft u wel een oudere woning, met mindere isolatie. U wilt er natuurlijk ook niet een vermogen aan uitgeven om van het gas af te gaan.

We helpen u graag een overzicht te geven in hoe u van het gas af kan aan de hand van een aantal handige stappen die u zelf kunt doorlopen. Ook geven we u graag handige links en tips voor bijvoorbeeld subsidies.

Waarom moeten we eigenlijk van het gas?

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1200 m3 aardgas per jaar met het koken, warmwatergebruik en verwarmen met een CV-ketel (bron: Milieu Centraal / CBS).

Net als bij alle fossiele brandstoffen ontstaan bij het verbranden van aardgas andere verbrandingsgassen. CO2 is met name een groot probleem. Een teveel aan CO2 in de atmosfeer zorgt namelijk al enige tijd voor klimaatverandering.

Door alternatieven voor fossiele brandstoffen als aardgas te gaan gebruiken, stoot een gemiddelde woning ongeveer 600 kilo CO2 minder uit per jaar.

Ook raakt de voorraad van aardgas ooit een keer op en ondervindt Groningen nu al schade van de aardgaswinning.

Samengenomen zijn dit de hoofdredenen dat we in Nederland een gasloze toekomst tegemoet treden.

Wat kan ik doen om van het gas te gaan?

Misschien heeft u zelf al eens nagedacht over wat er nodig is in jouw woning om van het gas te gaan? Hieronder vind u een handige lijst met alles waar u aan kan denken.

Elektrisch koken

Veel Nederlanders koken nog op aardgas. Tegenwoordig zijn er hele goede inductieplaten waarmee u dus direct van het gas af gaat in de keuken. Voor deze inductieplaten is er in veel oudere woningen wel een aanpassing nodig in de meterkast.

Isoleer uw huis

Voordat u alternatieven voor gas gaat plaatsen is het uiterst belangrijk om te checken hoe het gesteld is met de isolatie in uw woning. Een stelregel is dat:

  • Huizen met een bouwjaar voor 1920 slecht geïsoleerd zijn
  • Huizen met een bouwjaar tussen 1920 en 1974 slecht geïsoleerd zijn
  • Huizen met een bouwjaar tussen 1975 en 1982 zeer matig geïsoleerd zijn
  • Huizen met een bouwjaar tussen 1983 en 1999 matig tot goed geïsoleerd zijn
  • Huizen met een bouwjaar tussen 2000 en 2021 goed tot zeer goed geïsoleerd zijn

Het is goed te beseffen welk isolatieniveau uw woning heeft om van het gas af te gaan. Veel alternatieve verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp leveren een lagere temperatuur dan gasgestookte verwarmingsbronnen. Met een slechte isolatie krijgt u het dan simpel gezegd niet warm genoeg meer in huis.

Wilt u exact weten hoe het met de isolatie gesteld is in uw huis? Dan kunt u het beste een isolatie-expert inschakelen.

Check uw radiatoren

In de meeste woningen zijn uw radiatoren niet groot genoeg en vooral nieuw genoeg om met een lagere temperatuur uw huis te verwarmen. Oudere radiatoren zijn meestal niet geschikt om te werken met lagere temperaturen en geven dan te weinig warmte af. In dat geval moet u uw radiatoren vervangen en wellicht uitbreiden zodat uw woning toch voldoende warmt wordt.

CV-ketel toe aan vervanging?

De gemiddelde levensduur van een CV-ketel is rond de 12 jaar. Daarna kan u de CV het beste vervangen omdat uw ketel minder efficiënt werkt. Heeft u een oude CV-ketel, dan is de kans daarom groot dat u meer gas verbrandt dan nodig. Uw CV-ketel vervangen is dan een goede investering. Hou er daarbij wel rekening mee dat de toekomst van gas in Nederland onzeker is. Het is daarom denkbaar dat u een net aangeschafte gas CV-ketel over enkele jaren weer moet vervangen voor een duurzame oplossing.

Warmtepomp

Als uw CV-ketel aan vervanging toe is, dan adviseert de overheid een duurzaam alternatief. Bijvoorbeeld een warmtepomp. Vooral voor nieuwere woningen met genoeg ruimte is dit een goede oplossing. Een nadeel is wel dat een warmtepomp in de winter niet energiezuinig is en met moeite hoge(re) temperaturen dan 45 – 50 graden levert. Wilt u uw huis verwarmen met een warmtepomp hou dan rekening met extra isolatiewerkzaamheden en aanpassingen aan uw woning. Het warmteverlies in de woning mag namelijk minimaal zijn om op koude dagen uw woning acceptabel warm te krijgen. Tevens zijn de meeste CV circuits met radiatoren niet geschikt om aangesloten te worden op een warmtepomp.

Voor veel Nederlanders is de warmtepomp dus niet direct een optie, enerzijds vanwege de directe hoge kosten. Anderzijds vanwege de onmogelijkheden van het aanpassen van de woning.  

Een recenter alternatief is een airconditioner die ook verwarmt met lucht. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als een warmtepomp, maar er wordt geen CV-water verwarmd. Het heeft dan ook dezelfde nadelen.

Een inductie CV-ketel

Voor woningen die moeilijk te isoleren of aan te passen zijn, is de inductie CV-ketel een uitkomst. Dit is een HR-ketel die volledig elektrisch werkt op basis van inductie. Deze inductie CV ketel heeft een rendement van maar liefst 130%, wat vergelijkbaar is met een gasgestookte HR-ketel. Ook levert het precies dezelfde temperaturen en hetzelfde comfort als een gasgestookte CV.

Lees meer over de inductie CV

Stap over op lage temperatuurverwarming

Is een warmtepomp mogelijk voor uw woning? Dan is het nog zuiniger om lage temperatuurverwarming aan te leggen, zoals vloerverwarming. Deze verwarming werkt met temperaturen tussen de 35 – 50 graden en houdt het huis gelijkmatig warm, wat weer zorgt voor minder energieverbruik.

Installeer een Zonneboiler

Een oude bekende is de zonneboiler. Met een zonneboiler bespaart u jaarlijks ongeveer tussen de 40% en 60% aan gasverbruik op uw warmwatergebruik. De zon warmt het water in de boiler op en het kan dan gebruik worden. In sommige gevallen kan een zonneboiler ook een lagetemperatuurverwarming voorzien van CV-water. Het nadeel van een zonneboiler is dat het in de winter weinig doet en het vrij veel ruimte in beslag neemt. U hebt dus altijd een CV-oplossing nodig naast uw zonneboiler.

Zonnepanelen

Gaat u over op een elektrische verwarmingsbron? Dan is het rendabel om zelf stroom op te wekken en zo ook energieneutraal te worden. U verbruikt dan uw eigen opgewekte stroom of levert het terug aan het net. In de toekomst wordt het echter iets lastiger om deze investering snel terug te verdienen, omdat de vergoeding voor teruglevering wordt verminderd. Milieucentraal vertelt u alles wat je wilt weten over zonnepanelen.

Kachels, haarden en andere verwarmingsbronnen

Er wordt ook meer gebruik gemaakt van kachels en haarden en andere gestookte verwarmingsbronnen. Dit zijn inderdaad alternatieve verwarmingsbronnen waardoor u minder gas verbruikt, maar deze zorgen voor net zo veel en soms zelfs meer CO2-uitstoot dan gas. Daarom is het ook geen goed alternatief te noemen.

Check de plannen en subsidies

Er zijn de komende jaren verschillende duurzaamheidsubsidies van kracht. Een goed startpunt is altijd om informatie bij uw gemeente in te winnen. Hier vind u een overzicht van gemeentes en de plannen voor een gasloze toekomst in een handig kaartoverzicht. Verder zijn er meerdere websites en organisaties die u meer vertellen over subsidies en leningen. Denk bijvoorbeeld aan het SvN of warmtefonds.

Van het gas af en dan?

Als u eenmaal van het gas af bent moet u de gasleiding laten verwijderen. Die mogen niet blijven liggen, vanwege veiligheid. Dit brengt soms ook kosten met zich mee. Hoewel de meeste bewoners bij hun netbeheerder kunnen aankloppen voor hulp hiermee. Kijk op mijnaansluiting.nl voor meer informatie over het laten verwijderen van gasleidingen.

In één dag van het gas?

Kunt u niet wachten om van het gas af te gaan en zit u niet te wachten op allerlei isolatiekosten en aanpassingen? Dan is de CVi Inductie CV misschien een perfect alternatief. We vertellen u graag alles over deze baanbrekende innovatie op het gebied van CV-ketels. U krijgt gratis een vrijblijvende offerte en mocht u ervoor kiezen om van het gas af te gaan, dan wordt een CVi altijd snel en professioneel geïnstalleerd.

t