Op 20 juni presenteerde minister Jetten de uitwerking van de klimaat maatregelen. De beloofde verlaging van de belasting op gas komt echter niet meer in die plannen voor. De belastingverhoging voor huishoudens met een verbruik boven de 800 m3 gaat wel door. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 1200 m3 houdt deze wijziging in dat ze meer zullen gaan betalen voor hun gasverbruik en dus meer voor verwarming en warm water. En dat is niet prettig met een aanhoudende onzekerheid over de gastoevoer en verwachte verdere prijsstijging in het achterhoofd. De kostenstijging van gas vormt een goede aanleiding om over te stappen op een volledig elektrische oplossing, zoals de inductie CV.

De belasting op gas is altijd al een punt van discussie geweest. Vlak voor de gascrisis was het kabinet al voornemens een ‘gastax’ in te voeren. Omdat de gasprijs te hard steeg is deze extra belasting op gasverbruik uitgesteld. Nu lijken de plannen alsnog ingevoerd te gaan worden in een andere vorm. Op zich zijn de plannen om het gebruik van fossiele brandstoffen te ontmoedigen begrijpelijk. Echter is betekent het opnieuw een onzekere factor voor veel huishoudens. Met deze recente ontwikkeling wordt het nog belangrijker om alternatieven te overwegen die niet alleen kostenefficiënt zijn, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. In dit artikel zullen we de voordelen van een inductie CV-systeem bespreken als een aantrekkelijke optie voor huishoudens die meer zekerheid willen omtrent hun energiekosten en ook hun CO2 uitstoot willen beperken.

Inductie CV: Efficiëntie en Duurzaamheid

Een inductie CV-systeem werkt op basis van elektriciteit in plaats van gas. Het maakt gebruik van elektromagnetische inductie om warmte te genereren en je huis te verwarmen. Hierdoor zijn er geen verbrandingsprocessen en wordt er geen aardgas verbruikt, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het inductieproces wekt een magnetisch veld op waarmee contactloos warmte wordt gegenereerd. Dit proces is een stuk efficiënter dan het verwarmen via weerstand als bij traditionele elektrische verwarmingssystemen het geval is.

Voordelen van een Inductie CV-systeem:

Kostenbesparing: Met de belastingverhoging op gas wordt de keuze voor een inductie CV-systeem steeds aantrekkelijker. Hoewel de initiële investering voor de installatie van een inductie CV-systeem hoger kan zijn dan bij traditionele gasgestookte systemen, zijn de operationele kosten op lange termijn vaak lager. Niet alleen wordt door de belasting gas duurder, ook wordt verwacht dat door het toenemende aanbod van duurzaam opgewekte energie de energieprijs zal dalen.

Energierendement: Inductie CV-systemen zijn zeer efficiënt en halen een hoog rendement. Ze zetten bijna alle toegevoerde elektriciteit om in warmte, waardoor er weinig energie verloren gaat. De vrijgekomen warmte van het inductieproces wordt bovendien opnieuw gebruikt om het water in de accumulator te verwarmen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een effectievere warmwaterproductie in je woning.

Milieuvriendelijkheid: Door over te stappen op een inductie CV-systeem verminder je je impact op het milieu aanzienlijk. Aangezien inductie CV-systemen geen aardgas verbranden, stoten ze geen schadelijke gassen uit zoals koolstofmonoxide en stikstofoxiden. Dit draagt bij aan de vermindering van luchtvervuiling en verbetert de luchtkwaliteit, zowel binnen als buiten je huis. Bovendien draag je bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, wat cruciaal is in de strijd tegen klimaatverandering.

Veiligheid: Een inductie CV-systeem brengt minder risico’s met zich mee dan een traditioneel gasgestookt systeem. Er is geen open vlam, geen kans op koolmonoxidevergiftiging en geen risico op gaslekkages. Dit verhoogt de veiligheid en het gemoedsrustniveau in je huis.

Toekomstbestendigheid: Met de toenemende focus op duurzaamheid en de overgang naar groene energie, is het belangrijk om vooruit te kijken naar de toekomst. Door nu over te stappen op een volledig elektrische oplossing, zoals een inductie CV-systeem, ben je goed voorbereid op de veranderingen in de energiemarkt en de mogelijke beperkingen op het gebruik van aardgas in de toekomst.

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professioneel installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in inductie CV-systemen. Zij kunnen je voorzien van de juiste informatie en begeleiding bij het maken van de overstap naar een volledig elektrische verwarmingsoplossing.

t