De inductie CV is het enige product op de markt dat de functie van de combi-CV ketel kan vervangen. Daarvoor levert een warmtepomp te weinig warmte. Ook kan een warmtepomp geen warmwater leveren voor een langere douche of een bad . Naast een warmtepomp moet je dus altijd extra maatregelen nemen om op het comfort te komen van een gasketel of combi ketel. Dat houdt in dat je meer energie gaat verbruiken doordat je aanvullend elektrisch moet verwarmen. De inductie CV biedt dus uitkomst als je hetzelfde comfort wilt houden.

Bestaat een subsidie regeling voor de inductie CV?

De inductie CV biedt hetzelfde comfort als je gasketel. Je radiatoren worden even snel warm, je beschikt over een warme douche of bad en je hebt warm water beschikbaar in je keuken. Hoewel je met een warmtepomp met aanvullende warmte apparatuur, meer energie vraagt dan de inductie CV zit er wel subsidie op de aanschaf van een warmtepomp, maar niet op de aanschaf van een inductie CV.  Hoe is dat te verklaren?

Van het gas af met de inductie CV ketel maar geen subsidie?

De verklaring zit voor een belangrijk deel in de manier waarop de subsidie beoordeeld wordt. Er wordt niet gekeken naar de totaaloplossing die nodig is om van het gas af te stappen, maar naar de individuele energieprestatie. En die ligt door het hoge comfort van de inductie CV hoger dan bij de warmtepomp. Bij een warmtepomp kost het omzetten van energie naar warmte dus relatief minder. Het is voor de subsidie niet van belang dat je warmtepomp zeker in de koude maanden je woning niet op 20 of 21 graden kan verwarmen. Ook is het niet van belang dat een warmtepomp geen comfortabele lange douche kan bieden. Uiteraard heeft de producent bij de minister van Energie en Milieu Rob Jetten om een andere benadering van de subsidieregeling gevraagd.

Saperne di più: Ervaringen inductie cv ketel

Inmiddels zijn er wel steeds meer regionale subsidies beschikbaar waar de CVi mee gefinancierd kan worden. Bijvoorbeeld om woningen of wijken van het gas af te halen. Voorbeelden van dergelijke regelingen zijn al te vinden in de Gemeente Amsterdam en een groot deel van de Provincie Groningen.

Gelukkig ligt de aanschafprijs van een inductie CV veel lager dan de kosten van een warmtepomp. Een complete warmtepomp installatie kost al snel € 20.000,-. Een complete inductie CV heb je al vanaf € 7.000,- inclusief installatie. Zo is het zelfs zonder subsidie mogelijk om je woning op hetzelfde comfortniveau te verwarmen en van dezelfde warme douche te genieten die je al die jaren bent gewend.

t