Vanaf 2026 is het verplicht om een warmtepomp aan te schaffen als je vertrouwde gas CV de geest geeft. De hybride warmtepomp wordt dan de standaard. Het is een opmaat om helemaal afscheid te nemen van gas verwarming. Maar is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Kortgezegd is het antwoord nee. Sterker nog; het merendeel van de woningen in Nederland is niet geschikt om een warmtepomp aan te sluiten. De energiekosten van het gebruik van de warmtepomp zouden veel hoger liggen dan bij de gas CV omdat de warmtepomp de warmwatervraag niet aan kan.

Dat is te verklaren doordat bijna 75% van de woningen in Nederland niet voldoende geïsoleerd is. Dat wil niet zeggen dat er geen isolatie aanwezig is. Sinds de bouw is er vaak ook al het nodige gemoderniseerd. Zo zullen de meeste woningen wel dubbel glas hebben en voorzien zijn van spouwmuur isolatie. Voor de warmtepomp is dat echter niet voldoende.

Naast de hoge kosten voor de aanschaf van een warmtepomp, moet je rekenen op flinke investeringen in je woning. Denk aan de vervanging van dubbelglas door HR++ glas en het isoleren van de ondervloer, kruipruimte en het dak. Bijna de helft van de woningen in Nederland is voor 1970 gebouwd. In de meeste gevallen hebben deze een houten ondervloer die is lastig te isoleren. Ook kan een schoorsteen nog aanwezig zijn of in het verleden niet juist verwijderd zijn om isolatie mogelijk te maken. Een nagenoeg onmogelijke opgave dus. En zelfs nadat je alle maatregelen hebt genomen ben je niet klaar omdat de lage temperatuur die de warmtepomp levert beperkt je woning verwarmt of je warme douche niet lang genoeg duurt.

Natuurlijk, de verplichte hybride warmtepomp is een eerste stap om volledig gasloos te kunnen wonen. Met de toename van duurzaam opgewekte energie is dat een stuk schoner dan verwarmen met gas. En dat is hard nodig om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Want zo doorgaan is geen optie, daar zien we dagelijks het bewijs van.

Gelukkig is het nu al mogelijk om volledig elektrisch te verwarmen en het gas vaarwel te zeggen! Met de baanbrekende uitvinding van de CVi, ofwel de inductie CV is het mogelijk om je gas CV te vervangen door de CVi zonder extra investeringen en zonder in te boeten op de temperatuur in je woning of in te leveren op je warme douche. De CVi heeft een ongekend hoog rendement, geen buitenunit en past in vrijwel iedere woning.

t