Met de sterk gestegen gasprijzen en het vooruitzicht dat deze tot ver in 2025 hoog zullen blijven, wordt er steeds vaker gekeken naar elektrische alternatieven om de woning te verwarmen. Voor de korte termijn zal de tijdelijke overheidssteun gelukkig de energiekosten voor veel huishoudens beperken. Wie echter niet wil wachten om eind volgend jaar de rekening te betalen gaat nu al op zoek naar een oplossing voor de toekomst. Zeker als je gas CV zijn beste tijd heeft gehad en vervangen moet worden. Maar is een elektrische CV geschikt en waarom wel of niet?

Welke keuzes in elektrisch verwarmen?

Voor iedereen die zijn woning gasloos wil verwarmen zijn er tegenwoordig elektrische alternatieven. Je kan je woning bijvoorbeeld met airco’s verwarmen. Je moet dan wel in iedere ruimte een unit installeren en zult meerdere buitenunits nodig hebben om je hele woning te van airco verwarming te voorzien. Tevens levert een airco een andere warmte dan je van je radiatoren of vloerverwarming gewend bent.

Een andere veel gehoorde oplossing is het gebruik van een warmtepomp. Dat is een goede oplossing als je woning lage temperaturen aan kan. Bijvoorbeeld doordat de woning een hoge isolatiewaarde heeft en gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming. De meest recente woningen zullen geen last hebben van de temperatuurbeperking van een warmtepomp die tot 55 graden warmte kan leveren. Ook bij een warmtepomp moet een buitenunit worden aangelegd. De buitenunit produceert geluid op spraakniveau. Voor het verwarmen van radiatoren zijn warmtepompen minder geschikt.

Wil je geen buitenunit, of word je woning bij lage temperatuur niet warm genoeg, dan is een elektrische CV ketel mogelijk een oplossing. De installatie van een elektrische CV is doorgaans eenvoudig omdat deze aangesloten kan worden op de bestaande radiatoren. Woningen die geschikt zijn voor een elektrische CV zijn bijvoorbeeld appartementen, woningen met een houten ondervloer of woningen met een beperkte tuin. In totaal betreft dit zo’n 2,5 tot 3 miljoen woningen in Nederland.

Uiteraard kan het ook zijn dat je zelf veel stroom opwekt met zonnepanelen. Het zal dan voorkomen dat je zelf niet alle energie kunt gebruiken. Nu nog kan je de overtollige energie tegen een lager tarief verkopen aan je energiemaatschappij. Na 2 jaar wordt deze regeling versneld afgebouwd en krijg je geen vergoeding meer voor je zelf opgewekte stroom. Dan is het verstandiger deze stroom zelf te verbruiken.

De traditionele elektrische CV ketel heeft een aantal belangrijke beperkingen waardoor deze minder geschikt is om je woning mee te verwarmen. Naast de traditionele elektrische CV is er sinds dit jaar de inductie CV ketel. De inductie CV of CVi werkt op inductiestroom en heeft niet dezelfde beperkingen als de traditionele elektrische CV.

Saperne di più: Elektrische cv ketel

Beperkingen van een traditionele elektrische CV ketel

Met een traditionele elektrische CV is het lastig om een gemiddelde woning te verwarmen. Er is relatief veel stroom nodig om een woonoppervlak van 150m2 te verwarmen. En voor voldoende warm water voor het douchen of het nemen van een bad moet een aanvullende oplossing worden gezocht. Dit komt doordat een elektrische CV ketel het water met een warmte element verwarmt. Het proces van het element verwarmen om daarmee het CV water te verwarmen is niet erg efficiënt. Er is al snel een elektrische CV ketel met een vermogen van 15kW nodig om het genoemde oppervlak van 150m2 te verwarmen.

Om voldoende warm water te hebben voor het douchen is een aanvullende elektrische boiler nodig. Een elektrische boiler wordt nu al vaak toegepast voor de warm water voorziening in de keuken. Hiermee wordt voorkomen dat de gas CV eerst op temperatuur moet komen voordat het warme water in de keuken beschikbaar is. Om ook te kunnen douchen volstaat een kleine keukenboiler van 5 of 10 liter echter niet. Om 9 minuten te kunnen douchen is al zo’n 70 liter water nodig en voor een bad 120 liter. Dat betekent dat er voor een gemiddeld gezin naast een elektrische CV ketel ook een elektrische boiler van minimaal 200 liter nodig is om in de warm water behoefte te kunnen voorzien.

Door het hoge energie verbruik, de beperkte verwarmingscapaciteit en de noodzaak een extra boiler aan te schaffen is een traditionele elektrische CV daarom in de meeste gevallen niet geschikt om als hoofdverwarming voor de woning te gebruiken.

Inductie CV; de elektrische oplossing met een hoog rendement

Sinds dit jaar is de inductie CV beschikbaar. De inductie CV levert met het Kiwa keurmerk comfort op CW4 niveau. Dat is het meest gezochte comfortniveau van een CV ketel. De CVi kan een bad van 120 liter in 11 minuten vullen met warm water van 40 graden en levert 12,5 liter per minuut op dezelfde temperatuur als u gaat douchen. De inductie CV heeft een energierendement van 131% en verbruikt daarom minder dan een traditionele elektrische CV.

De inductie unit zorgt voor instant warm water op 85 graden. Daardoor is de inductie CV in staat met minder vermogen een groot oppervlak te verwarmen. In vergelijking tot een elektrische CV met een vermogen van 15kW kan de inductie CV met een vermogen van 9kW dezelfde ruimte verwarmen.

Het verschil zit in de methode van verwarming en het hergebruik van de restwarmte. De inductie unit in de CV ketel verwarmt het water contactloos door het opwekken van magnetische velden. Er hoeft dus niet eerst een element opgewarmd te worden. Net als bij de inductiekookplaat is de warmte direct beschikbaar. De restwarmte die vrijkomt in de inductie unit wordt ingezet om het water in de accumulator ofwel buffervat van de CV installatie te verwarmen. Dat levert een extra besparing op die door de Technische Universiteit in Eindhoven is doorgerekend tot meer dan 32%. Hierdoor loopt het totaal energierendement van de CVi op tot 131%.

Met de doorbraak van de inductie CV is er een elektrische oplossing beschikbaar waarmee een woning eenvoudig en efficiënt verwarmd kan worden. De Inductie CV wordt direct op de radiatoren of vloerverwarming aangesloten zonder dat er bouwkundige aanpassingen aan de woning nodig zijn. De CVi is voorzien van Kiwa keur en heeft 10 jaar garantie.

e aanpassingen aan de woning nodig zijn. De CVi is voorzien van Kiwa keur en heeft 10 jaar garantie.

t