In een eerder blog bespraken we dat bij de overstap van gas naar elektriciteit, je onvermijdelijk een hogere energierekening gaat betalen. Graag gaan we in op een manier hoe je toch energie kan besparen. Want heb je zonnepanelen of ga je zonnepanelen aanleggen, dan ga je met de inductie of elektrische cv besparen op je energierekening. We leggen kort uit hoe dat werkt.

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Uiteraard is het daarvoor nodig dat de zon schijnt. Die schijnt echter niet op het moment dat je de meeste warm water behoefte hebt. Vaak is dat in de ochtend bij het douchen en in de avond als de verwarming aanslaat. Dat klinkt als een gemiste kans. Echter levert de inductie CV niet alleen een hoog comfort, hij is ook nog eens slim ontwikkeld. Zo is het mogelijk overdag water te verwarmen met je opgewekte energie. Deze wordt opgeslagen in de bijgeleverd accumulator of boiler. Zo is je inductie CV klaar voor het moment dat je warm water nodig hebt. En omdat het warm houden van de boiler minder energie kost dan het verwarmen van koud water bespaar je zo op je energiekosten. In 10 jaar tijd kan het voordeel zelfs oplopen tot € 1.500,-.

Elektrische cv met zonnepanelen in de wintermaanden

Uiteraard is het zo dat in de wintermaanden de zon minder schijnt en de opbrengst van je zonnestroominstallatie lager ligt. Maar ook op zonnige koude dagen wekken zonnepanelen energie op. Dit kan je gebruiken om het water op te warmen en op te slaan in de accumulator van de inductie CV. Het effect wordt nog groter als je kiest voor een optionele grotere accumulator/boiler. Je vangt immers meer energie op dat je later weer gaat gebruiken.

Met deze slimme toevoeging speelt de inductie CV in op de netcongestie en de aflopende salderingsregeling. Simpel uitgelegd is netcongestie het steeds vaker voorkomende effect dat opgewekte stroom niet aan het net kan worden teruggeleverd omdat het elektriciteitsnet overbelast is. Je wekt dan wel energie op, maar als je het niet zelf gebruikt krijg je er geen vergoeding voor.

Datzelfde effect heeft de aflopende salderingsregeling. Salderen is het uitkeren van een vergoeding voor de teruggeleverde stroom tegen hetzelfde tarief dat je betaalt als je stroom moet kopen.  De salderingsregeling wordt vanaf 2023 afgebouwd. Uiteindelijk krijg je dus geen vergoeding van je energiemaatschappij als je meer energie opwekt dan je op dat moment gebruikt. Overdag zal dat vrijwel altijd het geval zijn. De boiler functie van de inductie CV biedt daarvoor alvast uitkomst.

t