Nieuwe berekeningen hebben aangetoond dat warmtepompen veel slechter voor het milieu zijn dan eerder gedacht. Dit komt doordat de eerdere berekeningen verouderd waren en geen rekening hielden met het koudemiddel en de elektronica die bij warmtepompen worden gebruikt.

Milieuvriendelijkheid warmtepompen moet beter

Volgens milieuregels mogen bijna geen huizen meer worden gebouwd met warmtepompen, omdat ze niet voldoen aan de milieu-eisen. Er is zelfs een tijdelijke verrekenfactor ingevoerd om te voorkomen dat warmtepompen niet meer worden geïnstalleerd. Ondanks de problemen blijft de warmtepomp volgens de Stichting Nationale Milieudatabase een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot. De warmtepompsector moet echter blijven innoveren om de milieuvriendelijkheid van warmtepompen te verbeteren, bijvoorbeeld door het gebruik van natuurlijke koelmiddelen en milieuvriendelijkere elektronica.

Inductie CV als duurzamer alternatief voor warmtepomp

De ontwikkelaars van de inductie CV hebben hun huiswerk wél goed gedaan, zo blijkt nu. Het is een goed alternatief voor de warmtepomp en is door de hoge temperatuur toepasbeer in veel woningen waar die de warmtepomp maar lastig warm krijgt. Niet voor niets krijgt de inductie CV of CVi steeds meer interesse vanwege de veelzijdigheid, de milieuvriendelijkheid en efficiëntie. In tegenstelling tot de warmtepomp, die warmte uit de lucht of de grond haalt, maakt de inductie CV gebruik van elektriciteit om water via een inductiecircuit te verwarmen en te circuleren door het verwarmingssysteem. Net als een warmtepomp gebruikt de inductie CV een hitte- en koude bestendige vloeistof om de warmte over te brengen. Maar in de keuze van de vloeistof zit een belangrijk verschil.

Saperne di più: Ervaringen inductie cv ketel

Glycol in inductie CV milieuvriendelijker dan warmtepomp

Het grote voordeel van de inductie CV is dat het al gebruik maakt van een milieuvriendelijke variant van propyleenglycol. Glycol (afgekort) is een organische stof en kan op natuurlijke wijze worden afgebroken door bacteriën en andere micro-organismen. Daarmee loopt de inductie CV voorop als het gaat om toepassing van milieuvriendelijke stoffen en levert het een lagere belasting op voor het milieu.

Niet alleen heeft de inductie CV aan het einde van de levensduur een lagere milieubelasting, ook moet bij iedere onderhoudsbeurt het vloeistof circuit worden nagelopen. Het is natuurlijk niet wenselijk dat bij deze onderhoudsbeurten of mogelijke reparaties schadelijke stoffen vrijkomen. Anders dan bij de warmtepomp gebeurt dit bij de inductie CV niet. Dit betekent dat de inductie CV niet alleen geen schadelijke stoffen uitstoot, maar ook nog een lagere milieubelasting heeft. Hierdoor is het een schoon alternatief zonder CO2-uitstoot voor de warmtepomp.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een inductie CV? Bekijk dan alle toepassingen eens of lees meer over ervaringen met deze baanbrekende CV-ketel.

t