Het principe van de elektrische CV ketel

Een elektrische ketel verwarmt net als een gasketel water waarmee uw verwarmingsinstallatie wordt verwarmd. Hiervoor wordt een element gebruikt dat de elektriciteit omzet in warmte. Uw waterkoker doet eigenlijk hetzelfde. Net als bij een gas CV wordt het warme water vervolgens rondgepompt in de radiatoren of de buizen van de vloerverwarming. Deze geven de warmte af aan uw kamer. De temperatuur wordt geregeld door de kamerthermostaat.

Het elektrisch verwarmen van de woning vraagt relatief veel stroom in de korte periode dat de woning moet worden opgewarmd. Om deze goed te kunnen leveren, werken de CV ketels die geschikt zijn om een woning met bijvoorbeeld 150m2 woonoppervlak te verwarmen op krachtstroom. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. In de meeste woningen die na 1980 gebouwd zijn is al een zogenaamde 3 fase aansluiting beschikbaar. Dat houdt in dat de gevraagde energie over meerdere stroomaders, de fasen,  wordt aangeboden. Met een 220V aansluiting gebruik je maar 1 fase. Krachtstroom heeft een 400V aansluiting dat bereikt wordt door de drie fasen te combineren. Een krachtstroomstekker heeft daarom ook 5 aders; de drie fasen, de nul en de aarde.

Is nog geen 3 fase aansluiting aanwezig, dan kan deze bij de netbeheerder aangevraagd worden.

Warme woning, maar koude douche

De warmte die een elektrische CV ketel levert is vergelijkbaar met een gas CV ketel. Het warme water voor de verwarming kan tot 80 of 85 graden worden verwarmd. Voor het douchen of het vullen van een bad is een conventionele elektrische CV ketel minder geschikt. Zelfs de grotere ketels kunnen niet meer dan 200 liter warm water per uur leveren, terwijl een gemiddeld bad 120 liter groot is. Ook voor een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten levert de conventionele elektrische CV onvoldoende warm water.

Combinatie met een elektrische boiler is  meestal noodzakelijk

Om dit gemis op te vangen, wordt vaak een grote elektrische boiler bijgeplaatst. Een elektrische boiler verwarmt het warme water net als de elektrische CV ketel met een verwarmingselement. Een elektrische boiler van bijvoorbeeld 180 liter houdt het water warm op gebruiksniveau. Dat hoort net boven de grens te liggen dat er gevaar is op legionella. Meestal is dat tegen de 60 graden. Uit deze boiler wordt het tapwater geleverd voor de keuken, de douche en het bad. Door toevoeging van de elektrische boiler wordt uiteraard wel meer stroom verbruikt en heb je extra aanschaf- en installatiekosten.

Het rendement van een elektrische CV ketel

Omdat een conventionele elektrische CV energie via een element omzet in warmte zal het rendement altijd lager liggen dan 100%. Een rendement van bijvoorbeeld 95% is al relatief hoog bij gebruik van een verwarmingselement. Dat houdt in dat voor 1 eenheid energie er 0,95 eenheid thermische warmte geleverd wordt. U ‘verliest’ dus altijd een klein beetje energie via deze methode van verwarmen.

Ter vergelijk ligt het rendement van de populaire HR107 gas CV ketels bijvoorbeeld op 107%. Een hogere waarde dan 100%  is mogelijk doordat de condens die bij de verbranding vrijkomt gebruikt wordt om het tapwater te verwarmen. Een conventionele elektrische CV ketel heeft deze optie niet.

De inductie CV; combi-CV met meer vermogen en hoger rendement

Sinds mei 2022 is er een nieuw type elektrische CV ketel beschikbaar voor de particuliere markt; de inductie CV ketel ofwel CVi. Anders dan een conventionele elektrische CV ketel wordt er geen gebruik gemaakt van een element om het water te verwarmen, maar van een inductie circuit dat op gang gebracht wordt door magnetische velden. Hierdoor wordt het water in het verwarmingscircuit zonder contact direct tot 85 graden verwarmd.

De nieuwe techniek heeft een aantal belangrijke een voordelen boven een conventionele elektrische ketel. Als eerste is er de snelheid van verwarmen. Een inductie CV is tot 60% sneller warm dan een conventionele elektrische CV. Daarmee bespaart u dus stroom. Een tweede belangrijk voordeel is dat met minder vermogen hetzelfde woonoppervlak kan worden verwarmd. Zo heeft u voor een gemiddelde woning als snel een 15 kW elektrische CV ketel nodig, terwijl een CVi voor dezelfde woning met een 9kW model kan volstaan. Een lager vermogen betekent uiteraard ook een lager stroom verbruik.

Met CW4 levert de inductie CV voldoende water voor uw warme douche of bad. Zo is uw bad van 120 liter binnen 11 minuten gevuld met warm water van 40 graden. En met een levering van 12,5 liter water per minuut van dezelfde temperatuur heeft u meer dan voldoende warm water voor een gemiddelde douchekop die 9 liter per minuut nodig heeft.

Tot slot hergebruikt de inductie CV de restwarmte die vrijkomt bij het verwarmen van het inductiecircuit in de meegeleverde accumulator. De accumulator ofwel bufferval levert het tap- en douchewater tot 60 graden. Door dit hergebruik van de warmte wordt een extra energiebesparing gerealiseerd bij het verwarmen van het tapwater. Deze besparing loopt op tot boven de 30%. De inductie CV levert daarom een totaal energierendement tot 131%. Met één systeem levert een CVi dus een comfortabele woning met voldoende warm water voor bad of douche met een hoger rendement.

Inductie CV; bij uitstek geschikt om je woning te verwarmen

Met de beschreven eigenschappen is de nieuwe inductie CV bij uitstek geschikt om iedere woning gasloos te verwarmen. Het is zelfs mogelijk om de inductie CV aan te sluiten op een zonneboiler, of een indirect gestookte heteluchtverwarming. Kortom; met de nieuwe inductietechniek is er een nieuwe aantrekkelijke keuze ontstaan om uw woning te verwarmen. Zonder de bekende beperkingen van een conventionele elektrische CV.

De inductie CV9 is getest door instituut Kiwa

t