Met windparken, zonnepanelen en een toenemende hoeveelheid vloeibaar aardgas, lijken oplossingen voor de energiecrisis eraan te komen. De gasprijs is sinds begin december bijna gehalveerd en de elektriciteitsprijzen zijn slechts een fractie van wat ze een maand geleden waren. Toch is het nog te vroeg om te juichen: gas en elektriciteit blijven ondanks alles duur. En als de Chinese economie na de huidige coronacrisis weer op gang komt zullen de brandstofprijzen ook weer gaan stijgen.
Geen lange termijn daling gasprijs
Wat betekent dit voor 2023? Van een structurele daling is helaas geen sprake. De huidige daling van de energieprijzen is vooral te danken aan het weer: we gingen in december van een koude periode naar zeer milde jaarwisseling. Daarom stoken we nu veel minder. Daarbij komt dat er nu meer wind staat en dat windparken daarom een grote bijdrage leveren aan het drukken van de elektriciteitsprijzen.
Naast deze weersinvloeden wordt de daling van de olieprijs ook veroorzaakt door een tijdelijk fenomeen: de ernstige coronacrisis in China, waardoor de tweede economie van de wereld minder brandstof nodig heeft.
De gasprijs blijft nog steeds viermaal hoger dan voor 2021
Achter de schermen is er daarom weinig aan de situatie veranderd. Het aanbod van olie en gas is kleiner dan we gewend waren en de vraag naar energie blijft hoog. Als gevolg verwachten experts dat de gemiddelde energieprijzen nog langdurig hoog zullen blijven. Maar hoe hoog precies?
Doordat we bewuster zijn van ons gasverbruik en zelf ook op zoek zijn gegaan naar alternatieven zal de vraag naar gas en olie blijven dalen. Dat is gunstig voor de prijsontwikkeling. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat we de extreme prijzen van de zomer van 2022 zullen herbeleven. Ter vergelijking: afgelopen augustus piekte de gasprijs op een astronomisch hoogte van 343 euro. Inmiddels is deze gedaald tot onder de 80 euro. Dat is nog steeds vier keer zo hoog als de stabiele lage prijs die tot 2021 gangbaar was.
Het is lastig te zeggen hoe lang de gasprijs laag zal blijven. Als deze nog verder daalt dan zal het vreemde effect zich voordoen dat er minder gas zal worden aangeboden omdat het eenvoudigweg niet loont om gas te verkopen. De prijs zal als reactie daarop weer stijgen.
2023 is het eerste jaar zonder Russisch gas
De gascrisis is dus nog niet voorbij. Volgens deskundigen wordt 2023 het cruciale jaar in onze transitie van een grotendeels gas-economie naar een economie die gevoed wordt door duurzame energie.
Dit komt doordat de Europese Unie vorig jaar, ondanks de oorlog in Oekraïne en extreem hoge prijzen, nog steeds veel Russisch gas heeft geïmporteerd om de gasvoorraden mee aan te vullen. In 2023 zullen we het zonder dit Russische gas moeten doen, waardoor de gasprijzen opnieuw kunnen stijgen.
Dus hoewel de huidige daling van de energieprijzen een welkome opluchting is, is het te vroeg om te juichen. Het is belangrijk om te blijven investeren in duurzame energiebronnen en te zoeken naar alternatieven voor gas en olie, om ons te wapenen tegen toekomstige energiecrises.
Met een groei van duurzame alternatieven zal gas ook minder van belang zijn bij onze stroomproductie. Hierdoor kan de stroomprijs dalen zodat het nog aantrekkelijker wordt om over te stappen op een elektriciteit gebaseerde verwarming als een inductie CV ketel. Deze innovatieve techniek verwarmt het water voor je verwarming en je douche snel en efficiënt. Hierdoor ben je in staat volledig gasloos te wonen zonder dat het koud wordt in je kamer en zonder dat je beperkt wordt in je douchetijd.