De laatste weken is een charme offensief te zien van onze overheid. We krijgen tussenstanden van de ‘vulgraad’ van de gasvoorraden, een energieplafond is aangekondigd met een maximumprijs tot een vastgesteld verbruiksniveau. Niets aan de hand zou je denken…toch?

Energie-experts zijn echter minder gerustgesteld. We krijgen twee spannende winters. De winter van 2023 zal het meest kritiek zijn omdat we ook volgend jaar nog afhankelijk zijn van Russisch gas. In de meest gunstige geval zit het weer mee en zijn we allemaal zuinig. Hoe vol onze opslag ook zit, voor een strenge lange winter hebben we niet genoeg beschikbaar. Hoe streng de winter wordt hebben we natuurlijk niet in de hand. Maar hoe zit dat met ons zuinige gedrag? Blijft ons gedrag zo zuinig als we de laatste maanden hebben laten zien?

De kans is groot dat het tijdelijke energieplafond ons ‘verkeerd gedrag’ aanleert. Hoewel we als samenleving weten dat we zuinig aan moeten doen zal het in de individuele woonkamer toch comfortabel warm zijn. We worden namelijk pas gestraft als we boven het vastgestelde gemiddelde uitkomen. Het gevolg van onzuinig gedrag is daardoor beperkt en ook nog eens lastig te voorspellen. Dat zet onze gasvoorraad onder druk.

Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Zo wordt onze stroomvoorziening gasvrij. Al binnen enkele jaren zal de meeste energie afkomstig zijn van zonnepanelen en windmolens. Over iets meer dan 7 jaar moet nagenoeg alle energie duurzaam worden opgewekt. Dat zal er toe leiden dat we zelfs te maken krijgen met een overaanbod. We wekken meer energie op dan we zelf op dat moment kunnen gebruiken. Dat heeft weer een gunstig effect op de stroomprijs.

Kunnen we dan niets doen? Voor wie vooruit kijkt of nu al een keuze moet maken kan het handig zijn om nu al voor volledig elektrisch te kiezen in plaats van gas. We weten immers dan de gaskraan uiteindelijk dichtgaat en stroom goedkoper zal worden. Je verwarming bijvoorbeeld kies je niet voor 3 of 4 jaar, maar voor 10 jaar of langer. De inductie CV biedt daarvoor een goede oplossing. Met de zekerheid van 10 jaar garantie en een lange levensduur heb je tot ver nadat we van het gas af moeten zijn plezier van je investering. De CVi levert dezelfde prestatie als een gas CV. Dus je hebt een lekker warme woning en kan gegarandeerd genieten van een comfortabele warme douche.

Wil je mee in de transitie en wil je nog dit jaar van het gas? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Je ontvangt een passend voorstel dat voorzien is van een verbruiksindicatie.

t