De hoge energieprijzen betekenen een hoge kostenpost voor veel agrariërs. Velen hebben dan ook de stap genomen om met zonnepanelen zelf energie op te wekken. Dat voordeel gaat vaak verder dan het opwekken van stroom alléén. Zo vond Jaap G. een manier om slim energie te besparen in zijn woning en zo een belangrijke stap te nemen in de energietransitie. Hoe vraagt u zich af? We vertellen het u graag.

Jaap heeft een agrarisch bedrijf en kostenbesparing op energie is voor hem al jaren belangrijk. Dat was de belangrijkste reden om al enige tijd geleden zijn stallen maximaal van zonnepanelen te voorzien. De opgewekte stroom die hij niet in zijn bedrijf verbruikt, leverde Jaap terug tegen de condities die hij heeft afgestemd met zijn netbeheerder. Maar zijn woning verwarmde hij nog altijd met een gasgestookte cv-ketel.

Aan de ene kant wekte hij duurzame energie op, aan de andere kant kocht hij fossiel gas in om zijn woning te verwarmen. Dat zette G. aan het denken. “Gelukkig wek ik met mijn zonnepanelen heel wat stroom op. Meer dan ik zelf kan gebruiken. Dan is het gek dat ik nog gas moet kopen om mijn woning te verwarmen. Ik ontdekte de Inductie CV.”

De inductie CV werkt geheel op stroom en verbruikt geen fossiel gas. In het geval van G. werkt de CVi gratis zolang zijn panelen stroom opwekken. Maar ook ’s-Avonds heeft hij voordeel doordat  de inductie CV overdag alvast water opwarmt waarmee in de avond gedoucht kan worden. Zo wordt er heel wat energie bespaard. De CVi voorziet de gehele woning van warmte en levert warm water in het hele huis.

“Ik gebruik nu meer van mijn eigen stroom en de gaskraan is dicht! Als bonus heb ik een fluisterstille installatie die de mannen van in één dag van het gas hebben geïnstalleerd.”

Zonnestroom zelf gebruiken binnen de agrarische sector

De vergoeding op teruglevering wordt de komende jaren afgebouwd daarbij wordt terugleveren van stroom steeds moelijker door netcongestie, oftewel een teveel aanbod aan stroom op het net.

Daardoor kwam Jaap tot de conclusie dat hij zijn opgewekte stroom beter deels zelf kan gaan gebruiken om zo te besparen op de gasrekening. Met de keuze voor een elektrische inductie CV kreeg hij dat voor elkaar.

In het modern agrarisch bedrijf zijn er meestal goede constructies te bedenken in het kader van energiebesparingen en vergroten van gebruik van eigen (zonne-)energie. Want achter de meter kan je best veel zelf doen om te besparen. De gasgestookte CV-ketel vervangen naar een elektrische inductie CV is sinds kort een mooie toevoeging aan opties.

Waarom een Inductie CV ketel?

Een inductie CV-ketel is niet hetzelfde als een elektrische CV-ketel of elektrische boiler en is vele malen stiller dan bijvoorbeeld een warmtepomp. De inductietechniek verwarmt het water instant en contactloos zoals dat ook bij de inductie kookplaat het geval is. Daarbij levert de CVi een totaal rendement van 131%. Dat is zuiniger dan de meeste HR ketels. Met de CVi bent u niet langer afhankelijk van de onzekere gastoevoer en de alsmaar stijgende gasprijzen. Heeft u zonnepanelen? Dan kan het dus interessant zijn om zo meer energie zelf te gebruiken

Lees meer over ervaringen met de CVi inductie CV-ketel.

t