Bent u op zoek naar een CV ketel, dan heeft u tegenwoordig heel wat meer keuze dan voorheen. Maar die keuze brengt ook een nieuw probleem met zich mee. Want welke CV ketel is voor u de beste keuze en waarom? Als u zich dat afvraagt, dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken. Want in dit artikel zullen we een grondige vergelijking maken van de verschillende soorten ketels die je kunt vinden in de markt, zodat u de keuze kunt maken voor de CV ketel die het beste aansluit bij uw specifieke situatie. We gaan in op de elektrische CV ketel de gas, inductie CV ketel en de elektrische CV ketel en vergelijken deze met elkaar. We behandelen enkele praktische details en gaan kort in op hoe de verschillende ketels werken zonder al te technisch te worden uiteraard. Laten we beginnen!

Wat is een elektrische CV ketel?

Een elektrische CV is een type verwarmingsketel die werkt op elektriciteit in plaats van op fossiele brandstof zoals het geval is bij gas- of olieketels. De verschillende soorten elektrische ketels of boilers zijn onder te verdelen in:

  • Flow boilers;
  • Combinatieboilers,
  • Elektrische cv met boiler.

Een groot voordeel van een elektrische CV ketel is hun efficiëntie. Elektrische boilers leveren tot 100% rendement, zodat u alle geleverde watt elektriciteit omgezet wordt in warmte. Daarbij moeten we opmerken dat een elektrische ketel relatief veel stroom nodig heeft om warmte te genereren.

Wat is een gasketel?

De meest gebruikte ketel in Nederland is de gasketel. Deze verbrandt aardgas om warmte te produceren voor centrale verwarming en sanitair- of tap warm water. Het aardgas wordt geleverd aan de woning door een energieleverancier. U hoeft niet per se een woning te hebben die is aangesloten op een gasnet om een gasketel te laten installeren. In dat geval zal hij echter werken op vloeibaar petroleumgas (LPG) in plaats van aardgas. LPG is een vloeibaar aardgas dat in de meeste gevallen wordt opgeslagen in een tank of grote gasfles, in plaats van via een elektriciteitsnet naar de woning te worden gevoerd. Om de verbranding tot stand te brengen is behalve gas ook zuurstof nodig. Een gas CV ketel heeft daarom een luchttoevoer. Als bijproduct van de verbranding stoot een gas CV Co2 en koolmonoxide uit. Omdat u deze stoffen niet in uw woning wilt hebben moet een gas CV ook op een luchtuitlaat worden aangesloten.

Wat is een inductie cv?

De inductie ketel is een Nederlandse uitvinding die het mogelijk maakt om uw gas combiketel volledig te vervangen! De inductie CV ketel heeft temperaturen die kunnen oplopen tot 85 graden. Het stelt u in staat uw kamers tot met gemak tot 21 graden te verwarmen met de bestaande radiatoren. De inductiespoel helpt de ketel te functioneren door wisselende magnetische velden met stromen van ongeveer 50 Hz frequentie. De warmte-uitwisseling wordt geïntensiveerd door een metalen doolhofsysteem binnenin de boiler. Dit proces vindt plaats op een zeer efficiënte manier en het energieverlies naar de externe omgeving is overal laag. De warmte komt vrijwel direct beschikbaar.

De vergelijking: elektrische cv ketel vs gas, inductie cv vs elektrische cv.

Welke van deze 3 ketels is nu de beste? De ketel waar iedereen van droomt, die kosteneffectief, milieuvriendelijk en duurzaam is, en zelfs niet te veel onderhoud vergt? Om het uit te splitsen zullen we eerst elektrische CV ketels met gasketels vergelijken en vervolgens elektrische ketels met inductieketels.

Elektrische CV vs gas CV-ketel

We weten allemaal dat aardgas al geruime tijd wordt gebruikt als brandstof voor de verwarming van woningen. Gas is praktisch en was tot voor kort beschikbaar. Door de verbranding komt relatief snel warmte beschikbaar. Gasketels zijn echter schadelijk voor het milieu omdat ze door fossiele brandstoffen worden gevoed en bij de verbranding Co2 uitstoten. Dit betekent dat elke keer dat uw gasketel brandt er veel koolstof vrijkomt in de atmosfeer met alle gevolgen voor het klimaat van dien. Een elektrische ketel is minder schadelijk voor het milieu. Ze worden dan ook beschouwd als een betere keuze voor diegenen die met zijn verwarming en warm watervoorziening het milieu minder wil belasten. Zeker indien een deel van de benodigde energie door de bewoner zelf wordt opgewekt via bijvoorbeeld zonnepanelen. Een nadeel van de elektrische CV ketel die een gas-ketel niet heeft is dat een elektrische ketel niet in staat is om te voldoen aan de hoge verwarmingseisen in grotere huizen. Mits de gas CV vermogen genoeg heeft kan deze grotere woningen met gemak verwarmen. Dus, als u een kleiner huis of appartement heeft, zou een elektrische boiler de ideale Co2 vrije en dus koolstof arme keuze voor u zijn.

Inductie cv ketel vs elektrische cv ketel

Een ander groot voordeel van een elektrische cv ketel is lagere onderhoudskosten. Bij verbranding zet zich roet af in de ketel en dat moet regelmatig verwijderd worden door middel van jaarlijks onderhoud. Daarnaast is de kans veel groter dat ze storingen hebben en u zult niet ontkomen aan reparaties waarbij onderdelen vervangen moeten worden. Omdat bij elektrische ketels geen verbranding plaats vindt is er aanzienlijk minder onderhoud nodig en is minder slijtage te verwachten. Elektrische ketels zijn ook vrij gemakkelijk te installeren en hebben geen aparte luchttoevoer en afvoer nodig. Hierdoor zijn ze gemakkelijk overal in uw woning te plaatsen . Omdat er geen brandbare brandstof wordt gebruikt in deze ketels, hoeft u zich geen zorgen te maken over gaslekken of schadelijke stoffen in uw woning. Een inductie CV ketel werkt op stroom, maar biedt meer dan elektrische ketels kunnen bieden. Niet alleen in de zin van de kwaliteit van het product, maar ook in de waarde die het dient voor het milieu. Hier zijn enkele kenmerken die vooral uniek zijn voor een inductie CV:

  • Geen aparte installatie ruimte nodig
  • Instant warm water waardoor ze minder stroom verbruiken
  • Hoger rendement dan elektrische ketels
  • Lange levensduur en lange garantie
  • Zelfde warmte comfort als bij een gas CV ketel
  • Er is een passende Inductie CV voor kleinere, middelgrote en grotere/vrijstaande woningen

Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken, wil ik echter ook enkele nadelen noemen. Een nadeel van inductie CV ketels is dat ze weliswaar minder stroom verbruiken dan een elektrische CV ketel, maar meer energie nodig hebben dan een gas CV ketel. Als u zonnepanelen heeft dan is dat uiteraard geen bezwaar omdat u in ieder geval een deel van uw stroom zelf opwekt. Heeft u geen zonnepanelen? Dan kunt u de overstap maken op groene stroom zodat u er zeker van bent dat u geen fossiele brandstof verbruikt om uw woning te verwarmen of wam te douchen.

Conclusie

Dus, als u op zoek bent naar een CV ketel, adviseren wij u om te kiezen voor een Inductie ketel. Zo bent u niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen en heeft u een hoger rendement dan bij een elektrische ketel. We hopen dat deze vergelijking u heeft geholpen bij het vinden van de beste CV ketel. Hopelijk heeft u inzicht gekregen in de voors en tegens van de verschillende soorten ketels zodat u een bewuste en weloverwogen keuze kunt maken voor u en voor uw omgeving.

t