Het heeft er alle schijn van dat we volgend jaar in ieder geval tijdelijk een duale prijsstelling krijgen voor onze energie. Heel eenvoudig gezegd wordt voor een huishouden vastgesteld wat het gemiddelde gas en elektra verbruik is. Tot die vastgestelde norm betaal je een ‘gereduceerde’ prijs. Kom je erboven dan betaal je de duurde marktprijs. Klinkt aantrekkelijk natuurlijk en het zal voor veel huishoudens ook een uitkomst blijken. We zijn immers nog maar net gestart met de energietransitie. Veel huishoudens verwarmen hun woning nog altijd met een traditionele gas CV ketel.
Rem op de energietransitie
Maar wat nu als je net volledig overgestapt bent op een volledige elektrische verwarming. Denk aan een warmtepomp, infrarood panelen, een arico die ook verwarmt of misschien heb je al een inductie CV ketel? Dan is je stroomrekening hoger dan de ‘norm’ voor jouw huishouden. Dat geldt zeker voor huishoudens die inmiddels van het gas af zijn of een elektrische auto hebben aangeschaft. Die hebben natuurlijk niks aan een lage gasprijs en worden met een hoge elektraprijs boven de drempel eigenlijk gestraft voor hun voortrekkersrol. De angst in Den Haag is dan ook dat daar waar de afgelopen maanden voor positieve gedragsverandering hebben gezorgd de gemiddelde Nederlander nu pas op de plaats gaat maken.
Nederland bezwijkt onder Europese druk
Lange tijd was Nederland tegen een maximum energieprijs. Maar door de vele positieve stemmen in Europa lijkt Den Haag van mening te veranderen. ‘Het kabinet is langzaam gedraaid naar steun’, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. ‘Voor een liberaal land als Nederland is een maximale gasprijs heel uitzonderlijk‘. Het een dubbele prijsstelling komt dan ook uit de Europese hoek met als groot voorstander de Franse econoom Jean Pisani-Ferry die ook het IMF en de Europese Commissie adviseert.
Maatregel lijkt tijdelijk
De dubbele prijsstelling lijkt een tijdelijke maatregel om met name de inwoners met een krappe beurs wat lucht te gunnen. Het is namelijk nog een vraag wie en hoe het verschil tussen de marktprijs en de lagere energieprijs gaat betalen. De energiemaatschappijen zullen immers niet lang met verlies kunnen draaien. We weten ook maar al te goed dat we moeten veranderen. Een terugkeer naar het oude vertrouwde gas is dan ook ondenkbaar. De aanstaande maatregel lijkt dan ook meer bedoeld om tijd te kopen zodat de energiemarkt kan transformeren. Uiteindelijk zullen de energiemaatschappijen minder afhankelijk moeten worden van gas en andere fossiele brandstoffen. De werkelijke verandering moet dus nog komen met als vooruitzicht meer groene stroom dat aanzienlijker goedkoper zal zijn dan gas.
Bij in één dag van het gas zijn we er klaar voor en installeren we dagelijks onze inductie CV ketels bij onze tevreden klanten. Ziet ook u niets in een terugkeer naar gas? Dan helpen we je graag van het gas af. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan en maak je woning klaar voor een gasloze toekomst!