Wat kost een elektrische cv ketel, wat kan je ervan verwachten en met welke prijs moet je rekening houden? Vragen waar je antwoord op wilt voordat je overgaat tot de aanschaf van een elektrische cv. 

Wat is een elektrische cv ketel en welke soorten zijn er?

Een elektrische cv ketel zijn qua uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van verwarmingssystemen die werken op gas. Als vanzelfsprekend maken elektrische cv’s gebruik van elektriciteit om de ketel te laten werken. Net zoals dit bij traditionele ketels het geval is, zijn er verschillende soorten elektrische cv ketels. Zo kun je kiezen voor een elektrische combiketel of een elektrische cv met een ingebouwde warmwaterboiler. Om voldoende warm tapwater te kunnen bieden voor een warme douche of bad wordt een elektrische ketel ook gecombineerd met een boiler. Je hebt dan meer zekerheid dat je voldoende warm water hebt, maar je hebt natuurlijk ook extra kosten.

Wat kost een elektrische cv ketel?

Als je een elektrische ketel wilt laten plaatsen wil je de prijs weten van deze systemen, maar natuurlijk ook het verbruik. Met de wisselende energieprijzen is met name het laatste een belangrijk  punt om de energierekening te kunnen beperken. Elektrische cv ketel kosten zijn onder te verdelen in aanschaf, de installatie en het verbruik.

1. Aanschafprijs

Als je een elektrische cv combi ketel wilt kopen moet je rekening houden met een gemiddelde aanschafprijs van € 4.000. voor de ketel en een boiler. De exacte prijs is afhankelijk van het type cv ketel dat je koopt. De kosten zijn namelijk sterk afhankelijk van het vermogen dat er nodig is om je ruimte te verwarmen. Zo is een 4Kw elektrische ketel aantrekkelijk in prijs, maar te klein om de meeste woningen in Nederland te verwarmen.

Dit in tegenstelling tot het één op één laten vervangen van de oude cv op gas voor een verwarmingsketel op inductie. Daarvoor hoef je geen aanpassingen te laten uitvoeren.

2. Installatiekosten

De kosten voor het laten installeren van een elektrische cv ketel zijn afhankelijk van een aantal factoren. Als er nieuwe leidingen gelegd moeten worden, zullen de kosten hoger zijn dan wanneer het bestaande leidingen gebruikt kunnen worden. De aanleg van een grotere combi CV of de aanleg van een boiler zullen meer tijd in beslag nemen waardoor de kosten hoger zullen zijn. Gemiddeld zal de installatie van een elektrische cv door een bedrijf tussen de € 300 en € 1.000 kosten.

Indien de ombouw van een meterkast nodig is, zal ook met deze kosten rekening gehouden meten worden.

3. Verbruik van een elektrische cv ketel

Stroom is goedkoper dan gas. Hoe groter het vermogen van een elektrische verwarmings ketel hoe meer stroom deze zal gebruiken. Het is een oneerlijk vergelijk, maar omdat het zo vaak gedaan wordt zullen wij het ook doen. Een elektrische cv ketel verbruikt tot 4x meer dan bijvoorbeeld een warmtepomp. Echter levert een warmtepomp aanzienlijk minder warmte. Een lager verbruik is dan ook logisch. Daarnaast moeten er voor deze installaties behoorlijk wat aanpassingen aan de woning worden gedaan.

Een goed alternatief voor een elektrische cv ketel

Als alternatief voor een verwarmingsketel op gas of elektriciteit, kun je ook kiezen voor een inductie CV. Deze kunnen één op één de gas CV vervangen zonder er  aanpassingen aan de woning nodig zijn. De inductie CV wordt geleverd met een gekoppelde energiezuinige accumulator. Een extra boiler is daarom niet nog. Ten opzichte van een elektrische ketel kan je met een inducite CV tot wel 30% op de verbruikskosten besparen. Tevens kan de inductie CV met hetzelfde vermogen een grotere ruimte verwarmen.

Een inductie CV biedt snel warm water en hoge radiator temperaturen. Een inductie cv ketel behoeft geen jaarlijks onderhoud en voorziet je van een uitstekend rendement. Dus zoek je een alternatief voor je gas CV en overweeg je volledig elektrisch te gaan? Dan levert een inductie CV de hoge temperatuur die je gewend bent, maar zonder het hoge verbruik vaneen ‘normale’ elektrische ketel.

t