Gezamenlijk hebben ministers de Jonge en minister Jetten op 17 mei aangekondigd dat vanaf 2026 bij vervanging van een gasketel de nodige beperkingen gelden. Al over 3,5 jaar kan je niet zomaar een nieuwe gasketel aanschaffen en ben je verplicht een elektrische verwarming toe te voegen. Om de overgang niet te drastisch te maken hebben de ministers besloten om eerst het toevoegen van een hybride warmtepomp aan de gasketel te verplichten. We zien het als de eerste stap richting een volledig verbod op de gasketel. Lees hier hoe je van het gas af kan zonder warmtepomp.

Dat de regering niet direct voor volledig elektrische verwarming kiest is goed te begrijpen. Het is immers dezelfde regering die in de decennia na de oorlog juist voor het gebruik van gas als verwarming van de woning pleitte. Uiteindelijk leidde dit tot de sluiting van de Limburgse kolenmijnen. Nu doet dezelfde situatie zich opnieuw voor bij de overgang naar elektrische verwarming en gaat gas in de ban. Het grote verschil is dat we nu allemaal weten en begrijpen dat gas niet langer de ideale manier is om je woning te verwarmen. Het sluiten van de Groningse gasvelden en het beperken van de gasimport vinden we daarom een logische stap.

Een hybride warmtepomp ondersteunt als het ware je gasketel. Je totale systeem verbruikt dus gas, maar ook elektriciteit om de warmtepomp te voeden. Dat maakt het systeem hybride. Als de situatie het toestaat geeft je verwarming de voorkeur aan de warmtepomp. Vraag je echter veel warmte bijvoorbeeld doordat je de verwarming op 20 of 21 graden zet, of wat langer de douche gebruikt dan zal de gasketel bijspringen. In koude omstandigheden zal je gasketel vrijwel alle warmtecapaciteit leveren omdat een warmtepomp geen hoge temperaturen kan leveren.

Met de inductie CV ofwel CVi ben je de transitie naar volledig elektrisch verwarmen voor!  Link blog van het gas zonder warmtepomp De inductie CV is met gemak in staat je woning comfortabel te verwarmen en je douche en bad te voorzien van heet water. Precies zoals je dat van je gasketel gewend bent.

Nu al vooruitlopen op de transitie naar 100% elektrisch verwarmen kan verstandig zijn. Zeker omdat verwacht wordt dat de gasprijs door het lagere aanbod nog verder in prijs zal stijgen. Daarentegen zal elektriciteit minder stijgen of zelfs goedkoper worden. Met de CVi heb je daarom geen last van de almaar stijgende gasprijzen.

t