Duurzaam verwarmen wordt steeds belangrijker. Dat heeft 2 belangrijke redenen. In de eerste plaats omdat gas op dit moment vrijwel onbetaalbaar is. Daarnaast willen we ook meer aandacht besteden aan alternatieve verwarming met het oog op milieu en klimaat.

Maar wat is een goed alternatief voor een cv ketel op gas? Wij geven je 5 tips voor alternatieve en duurzame manieren van verwarmen in 2022. Met het winterseizoen voor de deur, zijn deze tips natuurlijk welkom. Voor het milieu maar ook voor jouw portemonnee.

5 alternatieven waarmee je jouw woning duurzaam kunt verwarmen zonder gas

1. Inductie cv: hét alternatief voor een cv ketel op gas

Traditionele cv ketels werken op gas en zijn niet echt duurzaam. Naast gas verbruiken ze ook nog eens veel wattage aan stroom. Deze verwarmingssystemen hebben over het algemeen dus een hoog verbruik. Kiezen voor een inductie cv is dan een prima alternatief.

Deze systemen werken 100% elektrisch maar leveren hetzelfde warmtecomfort.

Met deze verwarmingssystemen kun je duurzaam verwarmen tot wel 85°C. Daarmee is deze alternatieve verwarming op de lange termijn een prima investering voor jouw woning.

2. Je woning verwarmen met zonne-energie

Als alternatieve en duurzame optie kun je jouw woning ook van warmte met apparaten die gebruik maken van duurzaam opgewekte elektriciteit of zonne-energie. Zoals een inductie cv, een elektrische ketel, warmtepomp of een indirect gestookte hete luchtverwarming. Naast deze opties kun je ook kiezen voor een zonneboiler of een PVT systeem. Met deze systemen kun je zonne-energie omzetten in elektriciteit én het water binnen jouw woning verwarmen. Daarmee kun je besparen op zowel de gas- als de elektriciteitsrekening.

3. Pelletkachel laten plaatsen

Ook een pelletkachel is een goed alternatief voor een cv ketel op gas. Met deze alternatieve verwarming kun je jouw woning verwarmen met speciale pellets. Daarnaast zijn pellets, in vergelijking met haardhout, betaalbaar. Een pelletkachel is eenvoudig te installeren en voordelig in aanschaf. Een goedkope manier van duurzaam verwarmen. Punt van aandacht: een pelletkachel stoot CO2 uit. De uitstoot is wel minder dan die van een cv ketel op gas. 

4. Warmwater vloerverwarming

Ook een warmwater vloerverwarming is een duurzame optie om een woning te kunnen verwarmen. Het systeem laat warm water water door de leidingen stromen. Dit kan door de leidingen onder de vloer van een woning, maar ook door radiatoren of zelfs door plinten.

Een dergelijk warmtesysteem is voorzien van een boiler op geothermische of zonne-energie. Deze verwarmt het water en stuurt dit vervolgens door de hele woning. Je hoeft niet in te leveren op comfort. Deze systemen staan bekend om het leveren van aangename warmte.

Een warmwater vloerverwarming is kostenefficiënt en eenvoudig te installeren. Ze kunnen niet overal worden geplaatst zonder het doen van de nodige aanpassingen. Bijvoorbeeld binnen woningen of ruimtes met houten vloeren.

5. Warmtepomp

Ook het laten plaatsen en installeren van een warmtepomp is een alternatieve en duurzame manier van verwarmen in 2022. Een warmtepomp is een verwarming en in sommige situaties een perfect alternatief voor een cv ketel op gas. Er zijn uitzonderingen op de regel. Een warmtepomp levert namelijk lage temperaturen tot 55 graden. Daardoor kunnen dergelijke systemen binnen ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens niet worden toegepast. 

Dit systeem verwarmt jouw woning door gebruik te maken van lucht, grondwater of de bodem. Hoewel deze verwarmingssystemen elektriciteit nodig hebben, verbruiken ze veel minder dan wanneer je jouw woning elektrisch verwarmt. Er zijn verschillende soorten warmtepompen waarmee je duurzaam kunt verwarmen.

Zo kun je kiezen voor een lucht-water-warmtepomp die gebruik maakt van de buitenlucht. Ook zijn er warmtepompen die een put nodig hebben omdat ze je woning verwarmen met grondwater. Dit worden ook wel water-water warmtepompen genoemd. Houd er wel rekening mee dat het plaatsen van een warmtepomp een behoorlijke investering kan zijn.

Welk duurzaam alternatief voor een verwarmingsketel op gas is het beste?

Wil je geen grote aanpassingen of investeringen doen maar wil je wél een goed alternatief voor jouw cv ketel op gas? Dan kun je deze het beste laten vervangen door een inductie cv. In vergelijking met een warmtepomp profiteer je van veel voordelen. Zoals een voordelige aanschafprijs, minimaal onderhoud en hetzelfde warmtecomfort als gas. Een inductie cv ketel levert warm water op hoge snelheid zonder dat een extra verwarming noodzakelijk is.

t